Samplemousse – friskus på Gamay

Det var noen danske venner som hadde med seg Samplemousse til meg forleden. De har plukket opp at jeg liker gamay, og som en konsekvens tatt med to herlige eksemplarer fra samme produsent i Loire. En rosé, en rød.

Produsenten heter Rémi Sédès og kommer fra Loire, nærmere bestemt den lille appelasjonen Coteaux d’Ancenis litt øst for Nantes. Der dyrker han Gamay på jordsmonn av granitt med en filosofi som innebærer bærekraftighet økonomisk, miljømessig og sosialt. Selvforsyning,  et nøytralt karbonavtrykk, så naturlig produksjon som mulig – ingenting tilsatt, ingenting trukket fra er nøkkelelementer i hans vinmaking.

Samplemousse gamay Loire naturvin-4Det tok ikke lang tid før vi skjønte hva Samplemousse spilte på. Samplemousse har en farge som gjør deg glad. Grapefruktrosa. Ser ut som sukkertøy, smaker definitivt ikke det. Her er det bare symfoni av sitrusfrukter dominert av rød grapefrukt og blodappelsin. En dæsj nyknuste jordbær. Friske roseblader. Veldig  mye mer er det ikke. En skarp syrestreng som gjør den pefekt i piknikkurven. Samplemousse holder på friskheten selv om serveringstemperaturen ikke er ideell. En rett frem juicy sommer-rosé som viser hvor allsidig gamayen kan være. Denne gikk rettt hjem hos meg.  Et topp kjøp til 14 euro.

Samplemousse er så langt jeg kan forstå ikke tilgjengelig i Norge. Men kanskje det er på tide å forsøke en ny rosévin i sommer? Jeg har blant annet fått et tips fra en leser  om denne roséen på Gamay fra Italia: La Bisbetica.

Samplemousse gamay Loire naturvin-5

Den fargen…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*