Freestyle bobler på Blaufränkisch

Vareprøve
Jeg tipper at det er relativt sjeldent du går til Vinmonopolet med det eneste for øyet å få tak i en musserende Blaufränkisch. Jeg tror det er enda sjeldnere du tenker at i dag – i dag er faktisk dagen jeg bare må få tak i en sprudlende Blaufränkisch i Lambruscostil. Og hvorfor skulle du? For først forrige fredag ble nettopp en slik vin sluppet på det norske markedet. Et samarbeid mellom den tyske produsenten Pflüger og den norkse importøren som gjorde meg oppmerksom på produktet. Dermed fikk jeg smake den på selveste lanseringsdagen. Herved kommer imidlertid noen grunner til at det kanskje er nettopp akkurat nå du kanskje burde tenke nettopp på å sikre deg en av de 1500 flaskene musserende Blaufränkisch som er introdusert på det norske markedet.
    Ambrosia rosa tyske bobler-5
For det første. Det er snart 17. mai og da er det alltid gøy med bobler. For det andre -rosa er på (vin)moten. For det tredje – vi trenger alle å utvide horisonten litt. Som en bonus. Ingenting sier sexy som Ambrosia Perlwein (Ja, ich spreche Deutsch die Sprache der Liebe). Og hvem trenger egentlig en unnskyldning?
Alexander Pflüger er tredjegenerasjons vinmaker på gården. Faren hans var en pioner innen økologisk jordbruk, og startet med dette tidlig på 80-tallet siden sertifisert fra 89. I 2007 ble de sertifiserte som biodynamiske (Demeter) og Alex tok over driften av gården i 2010.  Før dette hadde Pflüger ikke gjort eksport i det hele tatt. I dag er Norge deres største eksportmarked, og hele 30 % av deres produksjon er vi så heldige å få nyte godt av i Norge. Jeg tror vi ofte ikke er klar over hvor heldige vi er som har alle disse flotte importørene i Norge som sørger for at vi har helt superbe tyske rieslinger på det norske markedet – og selvfølgelig andre flotte tyske viner. Det er nemlig ikke en selvfølge i resten av Europa.
Pflüger Ambrosia Perlwein 2015
Pflüger Ambrosia Perlwein ble utviklet for å være knusktørr, fruktig og leskende – perfekt for årstiden vi nå går inn i. Vinen består av 90 % Blaufränkisch og 10 % Merlot. Førstnevnte kjenner du kanskje fra Østerrike. Sistnevnte fra Sideways og kanskje en av vinverdenens mest ikoniske filmscener «I’m not drinking any fucking Merlot». Beklager språkbruken, men jeg skrev ikke manuset og de som skrev det kjenner åpenbart ikke Merlotens til tider glitrende kvaliteter for eksempel for å myke opp en ellers litt streng vin. Men tilbake til real life. Basevinen er spontanfermentert på ståltank, før den har fått fem måneder på tredje- og fjerdegangsbrukte barriques (små eikefat) etterfulgt av skånsom karbonisering (jaja), før den er tappet på flaske.
Ambrosia rosa tyske bobler-2
Ambrosia rosa tyske bobler-3

Det er vanskelig å tenke seg en mer maskulin enn Ambrosia. Ikke sant?

Hvis du lurte på hvordan den smakte? Saftige kirsebær, bringebær og jordbær.  Flott friskhet og morsomme bobler som gir et litt brusaktig uttrykk. En supermorsom fersk vin som var ferdig for en måned siden.  Det er grunn til å få dårlig samvittighet for å nyte den umiddelbart. Prisen på 179,90 for et biodynamisk håndverksprodukt det er lagd snaue 1500 flasker for er det definitivt ikke noe å si på.
På 17. mai passer den perfekt til spekefatet. Som en liten pét nat fan håper jeg denne blir såpass populær at produktet kan utvikles. Kanskje ville den bli enda mer morsom om boblene kom fra andregangsfermentering på flaske (uten bunnfall). Eller kanskje man kan ikke alltid få alt man peker på og at den leskende frukten da ville svunnet hen. Uansett, denne er så god at jeg allerede ønsker meg en hvit lillesøster. Husk at Vinmonopolets siste åpningsdag før pinse er fredag 13. mai, men er du heldig rekker du akkurat å bestille den. Ellers er det bare å stille seg i kø på Territoriet på 17. mai. De skal ha den inne.
Stort sett plukker jeg vinene jeg skriver om selv, men i blant blir jeg tilbudt vareprøver som jeg aksepterer om stilen er i tråd med det jeg skriver om på Vinstudinen. Det vil si helst økologisk, biodynamisk eller natur. Jeg skriver bare om viner jeg liker og vil drikke selv.
 Ambrosia rosa tyske bobler

Leave a comment

Your email address will not be published.


*