På smaking hos Foillard

Det er ikke alle dager som ender med at du spiser lunsj hos familien Foillard. Vi rullet inn på tunet med vår lille Fiat 500 en solfyllt julimorgen. Og vi returnerte ikke fra den myteomspunnene Foillard før sent på ettermiddagen. På tunet løp familiens hund rastløs rundt, og det ruslet lett i bladene på trærne som gav ly for solen. Scenen var som tatt rett ut av en fransk film, men det var vin det skulle handle om.

Det var Jean Foillards sønn Alex som tok oss gjennom smakingen. Litt ute i vår første vin, dukket en svensk journalist opp. Mot slutten av smakingen dukket Jean og hans kone opp. Lillebroren til Alex, noen tilfeldige belgiske vinturister og et par venner. Alle slo seg ned ved langbordet som stod oppstilt under pergolaen og smakte iherdig i vei mens diskusjonen gikk om årets haglebyger i mai og juni. Frosten som har tatt knekken på store områder i Beaujolais og Burgund generelt, om prisene på DRC – og ikke minst de to hektarene i Brouilly som Jeans sønn Alex har kjøpt for å starte egen produksjon fra fra neste år.

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-6

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-3

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-4Vi ble sittende lenge ved bordet, og da vi var gjennom alle vinene ble det dekket på til familielunsj. Salater med aspargesbønner, cote de boeuf fra grillen og nye viner fra andre naturvinsprodusenter vi kjenner godt kom på bordet. Det føltes litt som å komme hjem og spise søndagsmiddag al fresco. Det er ikke hver dag man spiser lunsj hos familien Foillard, men det er heller ikke hver dag man opplever slik gjestfrihet.

Alex  fortalte at han foruten å ha vært en del av vinmakingen på gården lenge har han bodd i både Australia hvor han blant annet jobbet på den ikoniske vinbaren 10 William Street og Japan før han kom tilbake til Morgon i Beaujolais hvor han også har forsøkt å studere vin. I følge han selv gikk det ikke særlig bra etter å ha holdt et obligatorisk foredrag hvor han fokuserte på spontanfermentering. Det var ikke lærerne særlig begeistret for, så full uttelling hadde det ikke blitt, og etter det var han ikke særlig motivert til å fortsette.  Alex ikke den eneste som sliter med de tradisjonelle og konservative vinfagene på skolen. Også Arianna Occhipinti  på Sicilia skapte kontrovers om sin tilnærming til spontangjæring på sitt universitet. Selv har jeg hatt forelesere fra Geisenheim i Tyskland som insisterer på at ren spontanfermentering ikke er mulig, og at de som sier de driver med det ikke snakker sant. En ganske drøy påstand som det er liten grunn til å tro på i 2016.

 

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-5

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-9

Gratons er tradisjonelt fransk snacks… slå gjerne opp hva det er…

Uansett. Tilbake til Foillards viner. Foillard er en av firerbanden («the gang of four») i Beaujolais som for alvor har satt området, og spesielt cruene på kartet igjen med sin kompromissløse tilnærming til viner laget på en mer naturlig måte med økologisk dyrking av druer, liten intervensjon i kjelleren, spontanfermentering (med karbonisk maserasjon) og minimalt tilsatt svovel. Med sine 16,5 hektar og noe druer han kjøper fra sin bror i Fleurie er Foillard relativt stor i naturvinsverden. All vinen hans blir laget med karbonisk maserasjon selv om maserasjonstiden kan variere. Etter fermentering hviler vinen, utenom primeuren, 8 måneder på små, brukte franske eikefat (barriques), bortsett fra Corcelette som hviler på store fat.

At 2015 ikke er på markedet før mars 2015 er det ingen grunn til å bekymre seg for. I Beaujolais er det uansett 2014 det snakkes om. Tilbudet på Vinmonopolet er begrenset, men det er fortsatt mulig å få tak i flere av disse.

 

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-10Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-11

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-13

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-17

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-16

Corcelette 2014

Corcelette er fruktdrevet. Modne kirsebær og moreller, myke krydre og til å begynne med en tydelig duft av spontanfermenteringen som strykes ut etter kort tid i glasset. Terroiret druene er dyrket på ligger litt norvest i Morgon på granittholdig jord. Fin saftig avslutning. Jeg vil ha denne til tomatbaserte retter, en grillet entrecote eller bare på terrassen nå i sommer. 270 kroner på Vinmonopolet.

Les Charmes Eponym 2014

2014 er den andre årgangen Foillard har laget av Les Charmes. Druene kommer fra en parsell sørvest for Cote du Puy omtrent 50 høydemeter lengre opp. Jorden er granittholdig, men sandlaget er tynnere enn CdP. Noe fruktigere enn Corcelette, men de samme nyansene av kirsebær og modne moreller og bjørnebær istemt myke krydre og vårblomster. Vil i følge Alex bli bedre om 2 til 5 år. Jeg tviler ikke. Denne finnes ikke på Vinmonopolet.

Cote du Puy 2014

Kanskje er det det vulkanske jordsmonnet som gir det lille rustikke preget til Foillards Cote du Puy. Kanskje er det vinmakingen. Cote du Puy var mitt første møte med Foillard, og det var 2010-årgangen som åpnet øynene mine for denne produsenten. Det burde kanskje heller vært historien. Den kom etterpå. Igjen er det godt modne, men likevel kalde kirsebær som driver vinen som har en utpreget saftig avslutning. Fortsatt en av mine favoritter. 265 kroner.

Cote du Puy 2006

Alex favoritt var Cote du Puy fra 2006. Jeg klandrer han ikke. Det er et meget godt eksempel på hvor godt gamay kan eldes med stil. Fargen  er rubinrød fremdeles, med en slags mursteinsrød brem. Den er intens, utviklet, kompleks. De modne kirsebærene har fått følge av salvie og mild, mild mynte og ville blomster. Vinen er fløyelsmyk og elegant. Jeg vil helst drikke den alene eller til et grillet stykke kalv.

Cote du Puy 2010, magnum

Til maten fikk vi servert Cote du Puy 2010 fra magnum. Mer utviklet enn 2014 med noen av de samme notene. Året var godt. Ikke så hett som 2009 noe som gjenspeiles i modne, men ikke overmodne mørke bær. Kirsebær, bjørnebær og igjen fioler, myke krydre og fortsatt en fin fruktig avslutning. Perfekt til grillet kalv. 2010 er voksen og kan drikkes nå.

Fleurie 2014

Foillard får druene fra Fleurie fra sin bror som har mark der. Fleurie er distinkt annerledes fra de andre vinene som alle har opphav i Morgon, noe som i bunn og grunn må tilskrives terroiret i cruen Fleurie ettersom vinmakingen er den samme. Her er det mer granitt og sandstein. Fleurie er kanskje best kjent som Beaujolais mest feminine cru, en beskrivelse som etterhvert har blitt omdiskutert som patriarkisk. Jeg kan likevel kjenne meg igjen i det mer florlette, det elegante. Her er det ingen rustikkhet, og selv om paletten domineres av røde kirsebær, fioler og krydre her er den likevel mer diskret. Litt som å drikke fin, kinesisk te. Blant mine favoritter i 2014. 295 kroner.

Alex’ drikkeråd

2010 er perfekt å drikke nå. 2009 ser lite forandring. 2006 er en veldig intens årgang. Har du den tilgjengelig kan den drikkes nå, men også lagres fremover. 2014 var en nokså perfekt årgang. Ingen sykdommer i marken og med godt vær gav det perfekte forutsetninger, spesielt for økologiske produsenter. 2015 må vi vente på fremdeles. 2016 blir en liten årgang, men slik forholdene ser ut i dag blir de få bærene som modnes et meget godt utgangspunkt for god vin.

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-15

Alex har nettopp kjøpt noen hektar i Brouilly. Vi kan glede oss.

Foillards viner fortsetter å være blant de vinene jeg vil drikke igjen og igjen. Først og fremst er det smaken, lekenheten og lviet. Deretter historien. Nå er det også minnene om Beaujolais sommeren 2016.

Foillard tasting July 2016 natural wine lunch-12

1 Trackback / Pingback

  1. Vårnyheter på Vinmonopolet - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*