Fine vinterviner

Det er mange som spør meg hvilken vin jeg ville tatt med meg på en øde øy om jeg bare kunne ta med meg en. For meg er det et helt umulig spørsmål. Vin ville jo ikke vært morsomt om det bare var plass til en perfekt vin. Jeg kategoriserer heller vinene jeg liker i ulike klynger. Sofa med god bok-vin. Vintervin – kraftige typer som kan drikkes alene. Terrasse-roséen på sommeren. Champagne (passer til alt). Nye områder jeg ikke har forsøkt. Nye druer jeg ikke har forsøkt (eventuelt glemt). Nye produsenter jeg ikke har forsøkt. I tillegg er alle mulige slags varianter over temaet slående etikett potensielle vinnere i dette lotteriet.

Nero d'avola vinterdruen rødvin økologisk Sicilia (5 of 6)Vintervin

For tiden er jeg i vintermodus. Det er jo faktisk vinter. Det er kaldt i Belgia, det er enda kaldere hjemme. For meg betyr det stort sett en god og kraftig rødvin. En helt klar vinner foreløpig er El Pino Rojo, en kjempespennende spontanfermentert pinot noir fra høydene i Andalucia. Kraftig og deilig på smak – pinot noir som jeg ikke kjenner den. Kanskje like god hele året rundt egentlig. Denne har jeg allerede fått tilbakemeldinger om at folk har vært tilbake og kjøpt flere ganger. Ikke verst for en vin rundt 300 kroner.

Nero d'avola vinterdruen rødvin økologisk Sicilia (6 of 6)Det er likevel ikke skikkelig vinter om jeg ikke har vært gjennom et lite utvalg godt varmende malbecer fra Argentina. Mitt favorittområde i Argentina er Salta, trolig farget av at en av mine vininteresserte venninner kommer nettopp herfra. Disse high-altitude vinene er så funky, deilige og godt krydrede mørke bær på flaske skal du lete lenge etter – vi kommer ofte tilbake til produsenten Colomé som også er å få tak i på Vinmonopolet. Pass opp. Høy alkoholprosent. Noen ganger høy prisklasse.

Syrah. Boom Boom! Fra Charles Smith Wines er en liten guilty pleasure. Priset litt høyt i Norge, men jeg tror mange ville elske denne fløyelsesmyke Washington-vinen med et fint floralt innslag fra viognier. Nesten Côte Rotie! Men ta en tur til Rhône så er det gjerne litt mer spenning for pengene.

Dagens vinterdrue

Nero d'avola vinterdruen rødvin økologisk Sicilia (2 of 6)

Men det finnes enda en vinterdrue jeg har falt for – Nero d’Avola. Den sorte fra Avola. Nå er ikke akkurat denne fra Avola, vinmarkene befinner seg tvert i mot nærmere Palermo og er dyrket og vinen produsert på økologisk vis, men med endra mer fokus på så lite intervensjon som mulig. 2014-årgangen har nydelig frisk frukt, og litt barske tanniner som kanskje kan temmes litt med et par år til på flaske. De modne og lubne bærene. Kirsebær, bjørnebær. Det lett urteaktige preget. En solid dose lakris i den ellers fruktige finishen. Så god – så ærlig! En tydeligere Nero d’Avola skal du lete lenge etter. Til 14 euro er den nærmest underpriset. Det er mulig italienerne aldri ville kombinert denne med pasta amatriciana, men det trenger ikke vi nordboere ta så alvorlig. Dette er en kombinasjon hvor 1+1 = mer enn 2.

Akkurat denne Nero d’Avolaen fra Bosco Falconeria finnes ikke på polet. Jeg kjøpte den av vinmannen nede i gata på Cave Coop. Dermed kan jeg kanskje nevne en annen favoritt på Nero d’Avola som de har på Vinmonopolet – SP 68 er innblandet noe frappato i tillegg. Denne er skikkelig funky, og oser av Etna. Den er faktisk så bra at jeg må komme tilbake til den siden! Umulig å få tak i Belgia!

Bruk vinteren til å forsøke en ny drue da vel!

Nero d'avola vinterdruen rødvin økologisk Sicilia (4 of 6)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*