Flere fine til ribbe…

Hvert eneste år! Hva drikker man egentlig til svineribben om man ikke går for varianten med øl og flybensin? Jeg tror det egentlig finnes mange gode svar på det. Den fete ribba trenger noe friskt, men også fruktig, men sammen med det sursøte tilbehøret (surkål og rødkål) er det greit å unngå tanninene. Jeg spurte internettet, og fikk gode svar! Disse alternativene er derfor nøye drøftet og vurdert av min eminente vinklubb med venner.

Alkoholfritt

På den alkoholfrie fronten er en god frisk eplejuice som Egge Gårds Liereple sin eller Epleblomsten (Telemark) noe som fungerer fint. Litt ekstra stas er det med den boblende rabarbra- og epledrikken fra Balholm – Margaret Sprudlande eplemost med rabarbra. Den er frisk, har noe god sødme og er rik på frukt. Egentlig akkurat det man ønsker til ribba. I tillegg har den en lekker innpakning (selv om jeg savner gullskriften som var trykket på tidligere). Dessverre er den ofte utsolgt, så kjøp et par når du kommer over den!

Champagne

På mange måter kan jeg være enige med dem som mener at god champagne best bør nytes på egen hånd, men alt må prøves minst en gang. Går man for champagne er det greit å velge en litt fyldig variant. Er den ung bør den være hovedsaklig på røde druer, men jeg kan godt se for meg at en med noe alder og kanskje eikelagring også kan passe godt. Jeg gikk for Vouette & Sorbee Fidéle Extra Brut . En strålende champagne til 499 kroner, med både kraft og spenst, som godt kunne takle julematen. Samtidig så god at jeg gjerne drikker den alene. Siden denne ser ut til å være utsolgt på det nåværende tidspunktet synes jeg et godt alternativ er Leclerc Briants Réserve med sine 40 % pinot meunier og 40 % pinot noir samt skarve 20 % med chardonnay. Såvidt litt strammere i stilen, men til gjengjeld tilgjengelig og til 380 kroner er det mye champagne for pengene.

Hvitt

Riesling har etterhvert blitt det mange oppfatter som det riktige valget. Det må være en litt rikere variant, altså en som har både syrestrengen, men godt med frukt og en aldri så liten restsødme. Keller RR Riesling 2016 ble mitt valg. RR står for rote riesling, og det er det ikke ofte du ser. Her må man et stykke opp i pris, men til gjengeld fungerer det helt perfekt til både ribben og tilbehøret. Flasken har en  restsødme på 16 g/L, noe som i grunn ikke er all verdens. Her er det en symfoni av gul frukt fra modent eple til mango og pomerans som sammen med restsødmen trengs og holdes på plass av en ryggrad av friskhet. 335 kroner omtrent, men til gjengjeld er den så god at ribben nesten føles overflødig. Flere Oslo-pol har den fremdeles i skrivende stund.

Rødt

Barbera trekkes ofte frem til ribbe av den grunn at den har god friskhet, masse frukt. Denne har kanskje litt mer tanniner enn en enklere barbera, men uten at det etter min smak går ut over kombinasjonen med ribbe likevel. Produsenten Olek Bondonio seiler opp som min nye favoritt med sin 2016-årgang som oser av solid håndverk. Her er frisk, men moden rød frukt, krydder og et pent drag av eikefat. En konsentrasjon og kraft få barberaer jeg har smakt kan hamle opp med! 259 kroner er prisen.

Alternativt ville jeg velge en av barberaene til den flotte produsenten Vajra som lar deg velge mellom flere priskategorier.  Heldigvis har Vinmonopolet et usannsynlig rikt utvalg av barberaer så her bør det ikke være noe problem å finne en du også liker. Og vil du til Frankrike; trenger jeg egentlig nevne en god Beaujolais. Marcel Lapierre er ofte vanskelig å få tak i i Norge, men Côte du Py fra Jean Foillard bør være ypperlig!

Eksotisk og rimelig?

Da ville jeg forsøkt meg på sør-afrikanske Adi Badenhorsts Curator enten du finner 2015-utgaven eller den litt rikere 2016-utgaven. Den er på mange pol, og koster den nette sum av 125 kroner. Dette er en flaske jeg i alle tilfeller synes det er kjekt å ha på lager.

Hva drikker du til julematen?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*