Fine Fié Gris fra Eric Chevalier

Jeg drikker klassisk også. Eller kanskje litt ut-av-boksen-klassisk, men likevel jeg drikker ikke bare rare, funky naturviner som kanskje bloggen kan gi litt inntrykk av. Stort sett leter jeg etter deilig vin med klare smaker, ofte fra små og helst bærekraftige produsenter. Kvalitet trumfer alt! Og jeg tror oppriktig at naturvin (eller hva man ønsker å kalle spaden) kommer til å ha stor påvirkning på fremtidens vinmarked – og trender, ikke bare mikrotrender eller nisjer.

Fie Gris Eric Chevalier Loire Nantes sauvignon rose gris-3

Kanskje årets mest elegante flaske…

Troverdighet innen bærekraftighet avhenger av mer enn sertifisering – og enten det gjelder klassisk konvensjonelt, biodynamisk eller de mer funky typene innen naturvinssjangeren.  Kvalitet kan jo variere fra person til person, men jeg må like det jeg ser, det jeg lukter og finne balanse og konsentrasjon i det jeg smaker. Egenart er en slags bonus jeg setter pris på, enten det kan tilskrives terroir eller druetype – og det er dette jeg ser etter når jeg plukker meg ut en ny vin.

Slik fant jeg også Fié Gris fra Eric Chevalier fra Nantes-regionen i Loire. Nantes er kanskje mest kjent for muscadet-vinen, den hvite, tørre  og slightly upopulære vinen laget på Melon de Bourgogne og som ofte blir servert til østers. Fié Gris er en drue som nærmest forsvant med phylloxeraen i Europa, lusesyken som tok knekken på store andeler av Europas vinmarker fra slutten av 1800-tallet. Dermed måtte man bygge opp vinmarkene med nye vinstokker, og trenden ble da å plante Sauvignon Blanc fremfor Fié Gris, eller Sauvignon Rosé eller Gris som den også kalles.Noen ytterst få dyrker fremdeles denne druen som har en litt mer rødlig skall en kusinen Sauvignon Blanc, og litt som med Aligoté i Burgund – variasjon er en verdi i seg selv.

Fie Gris Eric Chevalier Loire Nantes sauvignon rose gris-5Loire er et deilig område i så måte. Ikke bare finnes det et uttall av små, morsomme produsenter der. Det er alltid nye områder og lokale druer og utforske så da jeg kom over denne fra Eric Chevalier via en venninne, kunne jeg ikke unngå å ta med meg en flaske hjem fra vinbaren min i Europakvarteret i Brussel, Winery.

Fié Gris 2013

Eric Chévaliers Fié Gris er ikke økologisk sertifisert, men Chevalier forsøker å drive bærekraftig. Selve druen vokser på granittholdig grunn og om det er terroiret eller druen i seg selv som gir det lett røkaktige preget skal jeg være forsiktig å uttale meg om.

Nydelig strågul farge, og en deilig duft som både er fruktig og mineralsk på en gang og helt lett urteaktig. På smak vinen minner den om en krysning mellom min favoritt-muscadet Amphibolite og en syrefrisk Sancerre. Moden sitrus , ville urter  et grønt, salty sting i avslutningen, uten at vegetaliteten på noen måte blir overdøvende. Et ørlite hakk mer rustikk enn begge, men også med en fyldig munnfølelse du ikke får ofte hos de nevnte. Litt frynsete eleganse om du vil, en vin som gav meg frysninger på ryggen – og som jeg helt klart vil ha på kjøl til en hvilken som helst anledning i sommerhalvåret. Denne vinen er like fin til en frisk salat som til grillet fisk – eller om man vil ha noe litt mer spenstig til østersene.

De har så langt jeg kan finne ut ikke Eric Chevaliers produkter i Norge, men se etter en Sauvignon Gris på Vinmonopolet, så kan du være heldig å finne enten en fransk eller en chilensk type som kan gi deg et godt bilde på denne fine druen som jeg helt sikkert kommer tilbake til.

Fie Gris Eric Chevalier Loire Nantes sauvignon rose gris-6

Fie Gris Eric Chevalier Loire Nantes sauvignon rose gris-7

Leave a comment

Your email address will not be published.


*