Favoritter fra Loire…

Om du ser på vinene som kommer nå 1. juni på spesialpolene, er det slett ikke bare Loire. Her finner du deilige produsenter fra Chablis som William Fevre, Dauvissat, Laroche og Ravenaeu, men også øvrig Burgund og andre områder. Fokus er 2014/2015, som i følge polet er den første årgangen på flere år som har gjort seg fortjent til å vise frem hva Loire virkelig har å by på. Nåja, dem om det.

Men om Vinmonopolets fokus ikke er fullt så  fokusert som overskriften på slippet kunne antyde, la oss rette blikket mot dalen som spenner hundrevis av kilometer fra Atlanterhavskysten i vest til det indre Loire,  hvor kanskje Sancerre er det mest kjente for oss nordmenn. Hvite, røde, rosé. Sprudlende, tørre, søte. Loire kan by på det meste, og ofte til priser som er hyggeligere enn områder lengre sør i Frankrike.

Jeg var glad for å finne noen av mine absolutte favoritter i dette slippet, og skal derfor holde meg til to av mine favoritter av produsentene blant nyhetene – og heller minne om andre godbiter fra Loire som alltid er verdt å returnere til.

Nicolas Grosbois

Grosbois har endelig fått i alle fall en av sine viner innenfor polets vegger, Clos du Noyer 2015 – fra rødvinshovedstaden i Loire – Chinon. For hans del synes jeg det er synd han ikke har fått inn en mer entry-level vin, da 385 kroner ofte er i overkant av hva folk er villige til å betale for sitt første møte med en produsent. Hans cabernet frnacs er blant de mest elegante, fruktige og ærlige vinene jeg har smakt fra det indre Loire. Så er muligens sammenligningsgrunnlaget mitt smalt i området, men Grosbois har jeg smakt med flere år på rad, og senest i april da han fortalte meg at han ville bli lansert her hjemme. I Paris kommer man ofte over Grosbois i gode vinbutikker og på mangt et vinkart.

Nicolas Grosbois på smaking i Brussel, april 2017. Man kommer lengre med godt humør!

Philippe Tessier

Den andre produsenten jeg har hatt gjentatt suksess med, er Tessier. Hans Cour-Cheverny, får frem det beste denne knøttappellasjonen har å by på til en god penge. Mange er nok ikke kjent med den lokale druesorter romorantin, men her er muligheten til å forsøke den. Jeg har tidligere skrevet om akkurat denne produsentens i mitt innlegg  om den glemte druen og Tessiers La Porte Dorée (den gylne porten) på romorantin fra 2011. Forventningene til 2015-årgangen er store. Du får den på vanlig flaske til 280 kroner eller magnum (hurra) til 542 kroner.

Det var annet i slippet som fristet også, men les for eksempel hva Dagens Næringsliv plukket ut som sine favoritter etter å ha testet halvparten av nyhetsutvalget.

Jacky Blot

Det var min første vinlærer som introduserte meg for Jacky Blot, og endelig er han på plass i Norge. Likt av både de med klassisk sans, og mer eksentriske vinentusiaster –  hans sprudlende viner er deilige. I slippet er det Blots røde fra Bourgueil og hvite fra Montlouis som presenteres. De røde er ny for meg, de hvite deilige. Selv om jeg ikke fant det på oversikten hos Vinmonopolet, så ryktes det at også den sprudlende faktisk har funnet veien til Aker Brygge. Fløyelsetiketten er kanskje ikke verdt prisen alene, men vinen er minst like god som den ser ut til. Dette er definitivt noe for sommeren, og jeg tror det må være det utmerkede følget til ferske reker av det ikke altfor salte slaget.

Gammelt nytt

Samtidig kom jeg til å tenke på noen av de andre produsentene jeg ofte vender tilbake til i Loire. Helt vest, Joseph Landron. Hans velsmakende muscadeter passer perfekt til østers, skalldyr og fisk. Mens Amphibolite er lagret uten bunnfall og passer perfekt til ramsalte østers, er hans sur lie-versjoner ypperlige til mer tradisjonelle fiskeretter og det litt nøtteaktige preget de noe nøytrale vinene har kommer perfekt til sin rett. I fjor smakte jeg vinene med hans kone i Brussel, i år med Joseph. For tiden har Vinmonopolet kun Amphibolite inne til 180 kroner og La Fief du Breil og to andre viner.

Så litt mer hipstrete kanskje, men mens jeg søkte meg litt igjennom polets lister fant jeg at Bobinet fortsatt har noen av sine viner tilgjengelige i Norge. Hanami, Ruben og en chenin blanc (Les Gruches Saumur) jeg fortsatt har til gode å få smakt. Jeg håper jeg når den før deg.

Noen gamle helter, noen nye. Men gjør deg kjent med hva Loire nå kan by på her hjemme. Det er fint for lommeboken, men enda bedre for ganen!

Joseph Landron, Titulus, Brussel, april 2017

Loire møter Champagne (Grosbois foran, Gerbais bak)

 

 

2 Comments

  1. Fyi – det finnes fire viner fra landron på polet, ikke bare Amphibolite.

    Hilsen Gunnar

    • Takk! Da jeg søkte i går var det bare Amphibolite som kom opp, så jeg tenkte kanskje resten var utsolgt. Skal oppdatere!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*