Et Studio i København

Tekst: Linn Johnsen

Foto: Anders Husa

Jeg fikk en ny favorittby i fjor sommer. Jeg har selvsagt vært i København før, besøkt hyggelige steder, møtt fine folk. Men noen ganger treffer gamle kjente deg som de var helt nye. For så vidt var Studio helt nytt for meg, og heldigvis hadde jeg ikke spist så mye den dagen, for det viste seg at også her serverte de snacks til vinmenyen. Det er noe uendelig vakkert med København om sommeren. Når du faktisk kan sykle rundt i sommerkjolen, sette deg ned på bryggekanten, eller som oss – på Studio med utsikt over sjøen og vente på en solnedgang som aldri kommer.

Det er noe magisk å bli tatt med til sånne steder som gjør at du ser bittelitt annerledes på verden når du går ut derfra igjen. Det burde kanskje ikke være så overraskende når det var selveste Anders Husa som tok meg med. Ikke bare vet han stort sett hvor du bør spise, drikke og bo. Han har en egen evne til å introdusere deg for mennesker som ender opp med å bli dine gode venner. Det jeg liker med bloggen til Anders er hans  helt egne evne til å formidle helhetsopplevelsen av et sted – i ord og i bilder. Dermed kan du lese mer om Studio her.

studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-13

studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-29studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-19

studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-16

Det er vel intet mindre enn en skandale at J. Lassalle fremdeles ikke er å finne i norske polhyller

Det viste seg at vi skulle bli godt tatt vare på denne kvelden. Av kokken. Av sommelieren. Praktisk talt av hele gjengen som jobbet der. Interiøret er deilig. Tungt og lett på samme tid. Mørkt og minimalistisk – men med store vindusflater som letter betongpreget. Et perfekt sted og møtes for tre relativt nye venner, litt assymetrisk opptatt av mat og vin.

Det var J. Lassalles roséchampagne som umiddelbart gjorde at jeg fikk det lille kicket som ofte kommer når jeg lurer på om jeg har kommet til min type sted eller ikke. Lassalle er klassisk, men ikke så kjedelig som de enda større champagnehusene kan være. Tre generasjoner kvinner driver huset, og det var den eldste kvinnen i huset, Olga Lasalle, den gang 94 år, som ønsket oss velkommen da vi svingte innom en vårdag for et par år siden. Dessverre hadde de ikke tid til å ta i mot besøk da, Olga var den eneste hjemme. Med tanke på at hun var 94 år og vi ikke hadde klart å gjøre en avtale på forhånd var vi mer enn fornøyd med en liten prat. Denne friske rosa ble servert med det som må ha vært årets potetgull for min del. Lekrere kan det ikke serveres, bedre kan det ikke bli. Sammen sparket de to i alle fall min apetitt i gang. Jordbær, brioche – og en deilig konsentrert smak av sommer. Boblene gjorde seg ikke mindre bra til de følgende nibblesene som blant annet østersen med fermenterte umodne jordbær. Umodne jordbær skulle vise seg å bli fjorårets Michelin-hit.

IMG_4031 Etter en lengre parade av vakre amuse bouches var det på tide med litt kaviarsnacks. De andre var kanskje ikke like begeistret for kaviar i havremelk som jeg var, men jeg synes fedmen fra melken og saltet og umamien fra kaviaren satt som et skudd med en knusktørr Fleury, Fleur d’Europe 04/05. Et lite sekund må jeg innrømme at jeg tenkte at hva er egentlig vitsen med å fortsette med noe annet enn Champagne.

studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-32

Fleury. Så naturlig Champagne kan bli. Og så god.

Jeg skal ikke kjede deg veldig mye med detaljene rundt resten av maten. Det eneste jeg kan si er at det nok er det vakreste måltidet jeg inntok i 2015. Eller faktisk i hele mitt liv. Det morsomme med vinen på Studio derimot det brede nedfallsfeltet. Klassisk og moderne, perfekt komponert til maten uten å være risikoavers. Det var en skikkelig 1+1 er mer enn 2-opplevelse, til tross for at det ville vært verdens lengste hashtag. Jeg ble også glad for den utrolige entusiasmen sommelieren viste oss, og både evne og vilje til å forklare hver enkelt vin og bakgrunnen for valget.

Det er mye hvitvin ute og går for tiden, og Studio er intet utvalg. Ingenting galt med det når  Grüner Veltliner,  fra Walter Buchegger i Kremstal etterfølges av en pen hvit burgund fra Fontaine-Gagnard og kanskje litt overraskende en Viura (eller Macabeo) fra Rioja og min første rene Pinot Fin fra Domaine Arnoux-Lachaux. De to sistnevnte begge fra den fine 2010-årgangen. Alt (så godt som) fullt i tråd med Diploma-pensumet mitt. Hint av hvit pepper i Gründer Veltliner check. Pent integrert eik og skyhøy syre check. Fyldig munnfølelse fra Pinot Fin check. Jeg husker endelig begge navnene på macabeo-druen – check!studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-38

studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-41Ingenting galt med de to røde vi skulle innom heller. Begge amerikanske hvor jeg ofte går rett inn i posisjonen som forutinntatt og lite endringsvillig, en naturlig prosess de fleste av oss går gjennom, og som kun kan balanseres med riktig endringsledelse, gjerne ved bruk av atferdsterapi. Prøv igjen er altså regelen. Jeg skulle ikke angre. En flott Grenache fra Birchino i California gjorde at jeg umiddelbart noterte meg produsent med fin etikett og deilig vin som det definitivt er verdt å vende tilbake til, deilig friske kirsebær og mørke skogsbær og et artig liten granbarsting, en liten dose av kandisert frukt som ofte finnes i California gir en liten følelse av en restsødme til tross for den øvrige friskheten. Paul Hobbs Cabernet Sauvignon var kanskje mer for guilty pleasure å regne, og cabsauven viste seg å være et skoleeksempel. Fylde og konsentrasjon. Deilige modne plommer og solbær. Hint av lakris og søte krydre. Her var det både nok frukt og en akkurat passe dose syre og tanniner som fikk vinen til å fremstå som noe langt annet enn hva jeg ofte har dumpet borti i California tidligere (shame on me).

studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-51Avslutningsvis var vi heldige nok til å få en textbook auslese fra Wittmann med en solid dose aprikoser, appelsiner, appelsinskall, honning og florale noter. Hvem trenger egentlig dessert? Sa hun som deretter spiste tre typer og avsluttet med flødeboller og en solid dose kaffe.

På Studio er alt vakkert, men la oss si at regningen ikke er et pent syn. Det hele var en relativt dyr affære, men ikke mindre minnerik av den grunn. Studio er rett og slett det perfekte stedet om du er villig til å betale litt ekstra for en fantastisk matopplevelse med en drøss av viner de fleste av oss ikke ville hatt fantasi til å komme på på egen hånd. Spesielt for meg var nok den amerikanske inspirasjonen det jeg kommer til å ta med meg videre.

Takk til Anders Husa for lån av bilder (og som vanlig godt selskap).

studio-new-nordic-one-michelin-star-guide-torsten-vildgaard-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-2015-53

Se! Hun spiser også…

Studio
The Standard
44 Havnegade
DK-1058 Copenhagen K

1 Trackback / Pingback

  1. Studio at the Standard - andershusa

Leave a comment

Your email address will not be published.


*