Et lite stykke Belgia – Omer Vander Ghinste

Det er ganske utrivelig i Belgia i dag. Vi kommer oss ikke noe sted. Den verste frykten har lagt seg litt for oss som ikke er direkte berørte, men det er ingen tvil – Belgia er et land i krise og myndighetene må snart vise handlekraft i form av preventive tiltak snarere enn etterpåklokskap. Likevel – jeg synes det er verdt å bruke anledningen til å trekke frem noe av det fine med Belgia. Noe av det normale. Noe av det alle forbinder med Belgia. Jeg har ikke allverdens peiling på øl, men får jeg sjansen prøver jeg gjerne noe nytt. Da Belgian Beer and Food inviterte meg med på en rekke arrangementer knyttet til øl i fjor kunne jeg ikke la sjansen gå fra meg – og Omer Vander Ghinste ble et nytt og virkelig godt bekjentskap.

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-2

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-4

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-5Og det er en ting jeg liker med belgisk øl. Den har gjennomgående høy kvalitet. Man må ikke nødvendigvis lete etter de minste produsentene med de rareste etikettene. Er du på en vanlig bar kan du alltids finne øl fra en god produsent, enten det er gode familiedrevne produsenter eller de berømte trappistene. Prisen er det stort sett heller ikke noe å si på.

Den første turen vi dro på var til et relativt stort bryggeri som fremdeles er  familieeiet og ligger Kortriejk, Flandern.  Omer Vander Ghinste er navnet og bryggeriet har røtter tilbake til 1892. Selv om det begynte med inspirasjon fra den tsjekkiske pilsen har bryggeriet etterhvert bygget seg opp en portefølje med kvalitetsøl som spenner fra pils til kraftigere blonde, brune, lambiske og kriek (kirsebærøl). En del av ølet blir lagret på store eikefat, alltid en favoritt hos vininteresserte.

Det er alltid hyggelig å besøke bryggerier, og Vanderghinste tar i mot gjester som sier i fra på forhånd.

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-6

Engasjert markedsføringssjef og guide for dagen

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-9

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-11

Hver cuvée sitt glass

Noen av øltypene til Vander Ghinste

Vanligvis synes jeg pils er ganske kjedelig. Bockor pilsner var imidlertid frisk og fint balansert med et hint av sitrus som gjorde den til min favoritt blant belgiske pils jeg har smakt så langt. Fordelen er selvfølgelig også det moderate alkoholinnholdet sammenlignet med andre typer belgiske øl, 5,2 %. Dessverre finnes ikke denne i norske ølhyller, faktisk forsvinner svært lite av den ut av Vest-Flandern. De lokale vet å ta for seg av godsakene.

I ølstiler er det stort sett blonde øl jeg liker best. Ikke for bittert, ikke for tamt – og er den god har den akkurat den balansen jeg liker mellom fylde og friskhet. Som Omer Traditional Blonde. Med 8 prosent alkoholinnhold er den kraftigere enn det vi er vant med i Norge, men belgierne sitter gjerne med ølen sin hele kvelden uten å være så veldig redd for at den skal miste futten. Drikker man én er det heller ikke så stor grunn til bekymring. Omer Traditional Blonde er for meg en perfekt blonde. Mykt skum, et hint av appelsin som perfekt kamuflerer humle-bitterheten mine gjennomsnittelige øl-smaksløker er så allergisk for.

Sa jeg at jeg liker blond best? Jeg mente lambic. For en som er interessert i vin er det noe med syrestrukturen i lambic som gjør det helt unikt, nesten litt sideraktig. Når den får lagres i 18 måneder på store eikefat blir den fin og vinøs. Syre, struktur, appelsin og touch av krydder med en fin utgang. Jeg vil nesten si vinøs som jeg har lært av mine øl-coacher. I så måte er Vander Ghinste Rood Bruin perfekt. Det er faktisk en blanding av en mørkere øltype med nesten karamellisert malt -med nettopp lambic. Hurra. En favoritt. Eller en til.  Jeg kan ikke bestemme meg.

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-7

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-10

The beauty of spontaneous fermentation…

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-13

Eiketønner for 18 måneders lagring av lambic

Til slutt må jeg nevne kriek, en perle som dessverre ikke har slått helt til i Norge enda.Belgias kirsebærøl, ofte spontanfermentert på samme måte som gueze og gjerne lagret på eikefat, de knusktørre typene er perfekt på terrassen en sommerdag og langt mer komplekse enn man kanskje skulle tro. Basen er malt og humle – som vanlig øl. Vi snakker dermed ikke om saft som mange ser ut til å tro.

Flere av ølene til Omer Vander Ghinste finnes heldigvis på Vinmonopolet, men er du på tur til Belgia kan et lite besøk til Kortrijk være vel verdt turen!

Du kan forresten abonnere på Belgian Beer and Food også i Norge. Det er et magasin som har godt redaksjonelt innhold om øl selv om de er finansierte av bryggerier i Belgia – det medfører også at uansett hvor man er i verden betaler man bare 16 euro, et lite og ganske ukjent kupp!

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_

Omer Vander Ghinste Belgian Beer and Food Magazine øl øltur visitBelgium_-3

Brasserie og tasting room med historie…

2 Comments

  1. Tror jeg skal åpne en Bockor Omer Traditional Blond Ale i dag. En riktig bra blond og fås på polet også. Kjempe fin artikkel !

Leave a comment

Your email address will not be published.


*