Energisk fra Tissot

Stéphane Tissot er kanskje for øyeblikket den ledende vinskikkelsen i Jura. Med sine mer enn 30 demeter-sertifiserte hektar, sin entusiasme og vinnende karakter fremstår han på mange måter som Juras duracell-kanin: energien tar aldri slutt og det gjør heller ikke hans vilje til å eksperimentere med druene han har tilgjengelig og nye – eller gamle- vinmakingsteknikker. Noen av hans siste prosjekter inneholder qvevrier eller amphora – leirkrukkene man siden eldgamle tider har brukt i Georgia og som de siste tiårene har funnet sin plass hos vinmakere både på Sicilia, i Jura og andre steder i Europa.

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-2Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-3Men det var ikke først og fremst qvevrier vi skulle studere i Jura. Rett utenfor Arbois ligger familien Tissots vinmarker, vinkjeller og private hus. Selv om foreldrene til Stéphane, André og Mireille, har gått av med pensjon for noen år siden, figuerer navnene fremdeles på etikettene. De hjelper fortsatt til på vingården og da vi stakk innom var de i full sving med å ta seg av blomster og andre forefallende oppgaver  – og ikke minst titte innom smaksrommet for å se hvem som var på besøk.

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016

Stéphane kunne som de andre produsentene vi møtte fortelle om sykdom og vanskeligheter i marken som gjorde at det var høyere aktivitet i vinmarkene enn vanlig på denne tiden, i begynnelsen av august. Ikke bare har omtrent 1/4 av avlingen gått dukken på grunn av meldugg, råte og mugg,  esca, en soppsykdom som angriper vinstokken fra innsiden, er et økende problem i Frankrike (og muligens andre vinregioner).  Foreløpig finnes det ingen kur. I verste fall kan inntil 30 % av vinmarkene kan forsvinne som en konsekvens i løpet av et år, og det er ikke uten grunn esca kalles vår tids phylloxera. Likevel, det var ingen åpenbare tegn til bekymring hos Stéphane. Et liv blant vinmarkene har åpenbart gjort mannen robust. Esca er ikke den eneste trusselen en vinmaker utsettes for. Vær, vind og sykdom kan alltid sette årets avling ut av spill, og i stor grad er det utenfor vinmakerens kontroll. Litt som terroiret, skulle vi få med oss gjennom en lang smaking som i hovedsak tok for seg det overordnede skillet mellom vin fra druestokker plantet på leirgrunn mot kalkstein.

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-7

En fransk leksjon i terroir

Terroir er som det meste annet i vinens verden særdeles omdiskutert. Jordsmonnet og mikroklimaet danner i hovedsak bærebjelken i det kanskje først og fremst franskmenn er opptatt av når de beskriver kvalitetsvin. Vinmakerens teknikker og årganger vil selvfølgelig også spille inn på smaken i en vin, og det er vanskelig å kontrollere for de ulike faktorene.

Da vi kom inn i kjelleren stod dørene flere steder åpne. 2015 var et varmt år. Ulempen er at man kan oppnå et uforholdsmessig høyt alkoholnivå. Fordelen er kompleksiteten som følger av en lang fermenteringsperiode som fortsatt ikke er avsluttet. Åpne dører er ikke bare en politikk hos Stéphane, i dette tilfellet kan økt temperatur også bidra til å ferdigstille fermenteringen.

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-4Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-5

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-6BBF – Blanc de Blancs en Fut

BBF er allerede en av mine favoritt-crémanter, og jeg fikk den første gang på L’air du Temps utenfor Namur i Belgia. De musserende vinene utgjør 25 % av hans produksjon, og er en av bærebjelkene hos Tissot. Den er basert på vin fra 2010 og 2011. Denne har friske bobler som varer både i glasset og munnen, og en fyldig  og frisk smak av rosa epler, modne ferskner og hasselnøtter. Det er en viss bitterhet i avslutningen, men BBF er både frisk og fyldig og gjør seg utmerket enten alene eller til sommerens friske salater eller sjømat. Jeg tar gjerne et glass av denne fremfor en standard non-vintage Champagne.

Les Gravieres Chardonnay 2014

Fra druestokker som vokser på et jordsmonn av kalkstein er Les Gromer laget med en reduktiv vinmakingsteknikk. En vin som er rett frem:  Knusktørr med god friskhet.  Modne epler, tørket frukt som epler og aprikoser. Et snev av søte krydre og et lite mandelsting og en lang fruktig ettersmak. Selv beskriver Stéphane den som «tres mineral» – og jeg synes det nesten stenaktige preget gjør det vanskelig å si noe på bruken av det i dag nesten utskjelte begrepet. Gi meg denne til et stykke bakt kveite.

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-13Les Bruyeres Chardonnay 2014

Les Bruyeres kommer derimot fra druestokker dyrket på leigrunn. Samme drue, samme år, samme reduktive vinmakingsteknikk som Les Gromer – likevel så tydelig annerledes. Mer rustikk enn sin bror. Modne epler, med et snev av nøtter og krydder. Et tydelig smørpreg. Bruker litt lengre tid på å åpne seg i glasset. Lang fruktig avslutning. Er det merkelig å få lyst på en god, hjemmelaget fiskegrateng? 2013-utgaven finnes på Vinmonopolet.

La Mailloche Chardonnay 2014

La Mailloche kommer fra druestokker som står på leigrunn og har hatt to år på fat.  Her er hele klaser presset raskt mens fermenteringen har foregått langsomt. Igjen modne epler, nesten nedfallsfrukt, et hint av korinter, myke vaniljenoter. Saltsting. Syrestrengen holder frukten på plass. Avslutningen er lang. 2013-utgaven finnes på Vinmonopolet.

Le Clos La Tour de Curon Chardonnay 2013

Her er det slutt på det som er rett frem, det rå. Rett ved tårnet overfor landsbyen Arbois vokser vinstokker på kalkstein innenfor et lite inngjerdet område, til bruk i Tissots toppcuvée. De har brukt en oppbindingsteknikk jeg ikke har sett noe annet sted. To og to vinstokker er bundet mot hverandre som små porter, og den «lille» parsellen er umåtelig vakker. Fra disse vinstokkene blir vinen kraftigere, mer intens, konsentrert enn de øvrige. Den kjølige eplefrukten istemmes av urter, mandler og vanilje. Jeg håper 2006-varianten som jeg var heldig å finne en flaske av i Tissots butikk var vel verdt sine 60 euro, og med 2013-cuvéen friskt i minnet er i alle fall muligheten tilstede. Her må vi litt opp i pris – 720 kroner på Vinmonopolet.

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-8Les Bruyeres 2007

Tilbake til Bruyeres og leirjorden. Litt lengre tilbake i tid.  Årene har gjort denne mer tilgjengelig umiddelbart. Den hopper bukk ut av glasset. Stéphane kunne fortelle at druene hadde perfekt modning i 2007 – balansen mellom frukt og syre var etter hans mening optimal, og den lille bitterheten som setter et ikke overdøvende preg på vinen skal komme fra nettopp leirgrunnen. Fantastisk fruktkonsentrasjon. Modne gule epler, grapefrukt vanilje, et sting av ville urter og en avslutning som aldri tar slutt. Denne vinen er en drøm. Til tross for sine 9 år virker den ung. Fullt ut drikkbar nå, men den vil ikke tape seg på mange år.

DD 2015

DD er rett og slett kallenavnet til Stéphanes far André. Han har fått sin egen røde cuvée, en deilig og frisk blanding av Poulsard, Trosseau og Pinot Noir. Mens pinot noiren blir fermentert i hele klaser, hevder Stéphane at Poulsard og Trosseau er så robuste at man kan sparke fotball med dem, og slett ikke trenger like forsiktig behandling primadonnadruen. Tappet i mars gjør denne vinen purung. En pent parfymert superjuice som smaker av saftige bjørnebær og bringebær. Enkel og deilig – og like god alene som til et stykke italiensk pizza. 2014-utgaven finnes på Vinmonopolet.

Poulsard Vieilles Vignes 2015

I Frankrike er det ikke lov å sette Vieilles Vignes på etiketten før vinstokkene er mer enn 25 år gamle. Denne druen er så deilig og fruktig at den har seilt opp på listen blant mine favoritter i 2016. Selv om poulsarden er robust er den stor og har tynt skall, og selv ved lang ekstrahering blir vinen særdeles lys og frisk uten at det nødvendigvis betyr at den ikke kan lagres. Her er det finesse så det holder i den relativt funky og rett frem kirsebærfrukten som istemmes av et lett vingummipreg og sommerens friske urter. Funky juice. 270 kroner på Vinmonopolet.

Trousseau Amphore 2015

4 måneders skallmaserasjon i amfora. Juicy, men mørkere bær og mer fylde enn poulsarden. En deilig bløt bærpreget vin med nok syre til å bære en grillet biff om det skulle være nødvendig. Frisk rød frukt; rips, kirsebær, bringebær med fløyelsmyke tanniner.

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-10

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-11

Stéphane Tissot forklarer sitt amfora-prosjekt

Savagnin Amphore  2015 (fatprøve)

Ferskenalarm! Før vi gikk over på de oksiderte vinene, fikk vi også en fatprøve av en av Tissots  amforaprosjekter, savignin med skallmaserasjon på amfora. Super juicy med hvite fersken, moden grapefrukt og hvite blomster. Floral avslutning med hint av mild såpe og tydelige, men snille tanniner. Savagnin i oransje form med et vilt potensiale.

Som et lite apropos kan jeg nevne at jeg forleden fikk jeg også hans Savagnin Amphore fra 2013 eller 2014 på Territoriet, en ganske funky sak. Dersom du ikke har tid til å vente på 2015, mener jeg.

Vin Jaune En Spois 2009

Vi gikk over til en av Juras stoltheter, oksiderte Vin Jaune. Etter fem års lagring under et lag (slør) av gjærsopp, utvikler savagnin-druen seg markant fra det fruktig og florale, til det modne, dype og ekstremt konsentrerte. Savigninen har vokst på leirgrunn fra Triastiden og har et tydelig sitruspreg, tørkede aprikoser og eksotisk krydder med en lang, saltaktig avslutning. Du får 2006-utgaven på Vinmonopolet.

Vin Jaune Chateau-Chalon 2009

Tissot har en egen kjeller for sine Vin Jaune, og her lekes det blant annet med temperaturer for å oppnå den perfekte balansen i vinen. Her er det fortsatt fruktighet til tross for det tydelig oksidative preget. Sitrus, appelsinskall, nøtter og karrikrydder. En flott konsentrasjon med en nærmest uendelig lengde. Når du drikker så god vin trenger du ikke noe annet enn et godt stykke lagret comté.

På Vinmonopolet får du fortsatt tak i 2008-årgangen.

Spirale 2006

Spirale var den eneste vinen jeg fikk smakt i Jura i denne omgang laget på druer tørket på stråmatter. Savagnin, Poulsard og Chardonnay. Dypt konsentrert rødbærsfrukt. I min verden nokså ekstrem restsødme med 300 g sukker per liter og bare 8 % alkohol. Likevel nok friskhet til å bære frukten. Gi meg denne til en sjokoladedessert av en hvilken som helst tenkelige type. 2006-versjonen består av Chardonnay og Poulsard og koster 380 kroner på Vinmonopolet.

Tissot har en armé av cuvéer på Vinmonopolet. Alle med sitt særpreg. Jeg har til gode å være misfornøyd med hans viner. Her er det bare å velge og vrake av godsaker.

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-18

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-23Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-21Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-19Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-24

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-17Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-22

Stephane Tissot Arbois Jura Curon 2016-20

1 Trackback / Pingback

  1. Vårnyheter på Vinmonopolet - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*