En vinreise i Danmark

Jeg vet ikke hva det er som gjør at jeg er så fascinert av Danmark, men jeg har fremdeles minner om røde pølser, danske mynter og ikke minst spennende ferjeturer i seksårsalderen. For ikke å snakke om legoland og det danske sprog.  Det er så nært, men likevel så annerledes enn hjemme. Winerbrødene smaker annerledes . Mens København er episenteret for minimalisme og alt som er irriterende kult, er det noe befriende uplanlagt sjarmerende med å reise til de mindre byene og tettstedene, å våkne opp på et gammeldags badehotell og spise rugbrød til morgenmad.

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-3

vintur-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016

Kveldsmat på Gilleleje – charcuterie, ost, Josmeyer og hylleblomstsaft

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-2

Hotellbar som bare danskene kan gjøre det

De fleste har ingen betydelige assosiasjoner med dansk vin, og mitt første møte var på et arrangement på vinbaren Vinhanen i København i fjor. Det var en økologisk frisk og fruktig rosévin jeg ble mildt sagt positivt overrasket. En rundtur på Sjælland, Fyn og Jylland for å se nærmere på fenomenet dansk vinproduksjon kan gjøre enhver tørst på mer.

Som vinland fikk Danmark først anerkjennelse av EU i år 2000 med en tildelt kvote på omtrent 100 hektar som i beste fall kan kalles en moderat størrelse. I et såpass kaldt klima er man avhengig av robuste druer, og de fleste druene som dyrkes i Danmark er utviklet spesielt for dette. Av de mest populære er de hvite Solaris og Regent, og blant de rød er det Rondo og Monarch som blir viet størst oppmerksomhet. Med noen tiårs erfaring har mange av de danske vinmakerne opplevd at de hvite druene klarer seg lettere i Danmark, og at det på bakgrunn av dette først og fremst er hvite og musserende viner man bør satse på og eventuelt rosévin.

Det produseres vin over store deler av Danmark, men det er kanskje i de kystnære strøkene druene har de beste vilkårene. Foruten regn og kulde, er insekter, jordrotter, fugler og sopp trusler som hvert år møter vinbonden. Innhøstingen foregår ofte i begynnelsen av oktober hvor regn kan sette en effektiv stopper for det som ellers kunne vært en god innhøsting.

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-9

Drømmehostellet Stella Maris…

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-10

A room with a view

Jeg tok turen til fire vidt forskjellige vinmakere i Danmark, spredt over Danmark. Produksjonen er av en relativt liten skala, og dansk vin er først og fremst tilgjengelig lokalt. Aller best opplever du dermed kanskje bredden av dansk vin ved å legge turen innom noen vingårder neste gang du er i Danmark. Jeg var så heldig å få starte oppholdet på deilige Gilleleje badehotell nord på Sjælland. Hotellet er gammelt, men godt holdt, og her er det absolutt mulighet til å finne roen. Da vi ankom for sent etter forsinkelse med fly og en noe rusten GPS, insisterte betjeningen på å servere et lite måltid i dagligstuen på tross av at vi allerede . Ingen dansk vin, bare en deilig riesling fra Josmeyer i Alsace. Det føltes plutselig ikke så feil å ha forlatt varme Arribes til fordel for høstlige Nord-Sjælland. Jeg har lagt Gilleleje på minnet for neste sykkeltur i Danmark. Eller jentetur. Kjærestetur.  Familietur. Perfekt!

Danmark viste seg imidlertid å være overraskende stort og vi måtte innom både et og to hoteller til før reisens slutt. Deilige Stella Maris syd på Fyn  er et gammelt misjonshotell som de siste årene har blitt kjøpt opp av private og fullstendig pusset opp. Ikke bare er hotellet og rommene lekkert pusset opp, restauranten har et godt omdømme, og kveldsmaten skulle ende opp med en bedre treretter før vi nokså kaputte igjen var i seng før klokken var slått 22. Jeg skylder på følget (som denne gangen var min mor). Hun skylder på meg. På den annen side er det viktig å benytte seg av fasilitetene mens man kan. Det er noe med å våkne opp i overdimensjonerte dyner med luksuriøst sengetøy og utsikt rett ned mot den amerikanskinspirerte piren og vite at det bare er å rulle seg ut av sengen for å innta dagens viktigste måltid – kaffe avec. Eller morgenmad som danskene kaller det.

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-10

Hos Vexebo i Veksebo

Vexebo Vin

Men vi startet altså med Vexebo vin i Veksebo litt nord for København. Her på en liten økologisk gård har Daniel Milan en hektar vinmark som han får omlag 1000 til 1500 flasker ut av hvert år. Han har vært mest heldig med de hvite druene Johannitorv og Solaris, og etterhvert som de røde trengs å byttes ut, byttes de ut med hvite druer. De første plantene ble plantet i 2008, og vinproduksjonen var i gang allerede i 2010. Økologisk vinmaking var imidlertid ikke nok for Daniel, og fra 2013 gikk han over til å lage naturvin. Han kuttet ut tilsetning av svovel og baserer nå produksjonen utelukkende på spontanfermentering. Vinene har god friskhet og fruktighet, og bærer preg av at det er kvalitet som er i høysetet og ikke nødvendigvis noe ønske om å lage naturvin for idéen i seg selv. Resultatet har vært godt nok for stjernesteder som Amass, Relæ og Geranium.

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-12

Idylliske Dyrehøj Vingaard

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-11

Utsikten fra vinmarken til Dyrehøj Vingaard

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-10

En stykk energisk vinbonde. Bettina vet hva hun vil!

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-9

Vi kom midt i innhøstingen

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-8

Dyrehøj Vingaard

Videre gikk turen sørover til Dyrehøj Vingaard ved Røsnes. Her produseres vin under etiketten Rös som drives av eieren Tom Christens søster Bettina som er lidenskapelig opptatt av å sette Danmark på kartet som vinprodusent med sin egen identitet. For henne betyr det å gjøre det de er best på først og fremst hvite, musserende og roséviner. Her er produksjonen mer industriell enn hos Vexebo, og de 20 000 flaskene med vin kompletteres av et bredt utvalg av portviner, gin og fruktviner. For tiden har de en ung vinmaker fra New Zealand som sannsynligvis også vil sette sitt preg på årets produksjon. Nesten alle de 20000 flaskene som produseres årlig forsvinner gjennom vingårdens eget gårdsutsalg, og her foregår også både omvisninger i vinmarken og smakinger av de friske vinene. Men vi måtte videre…

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-7

Hagen til Skaarupøre Vingård

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016

Tradisjonell fynsk tallerken med deiligen økologiske oster og charcuterie

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-8

To lykkelige vinbønder tok i mot oss – midt i innhøstingen.

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-2

De økologiske vinene hos Skaarupøre imponerte

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-3

Musserende laget på tradisjonell metode

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-4

Nok en fulltreffer av en Solaris. Denne gang med en liten restsødme.

Skaarupøre Vingaard

På Fyn ventet Skaarupøre Vingaard som er drevet av Bente og Carsten som begge har bakgrunn fra psykiatrien. Drømmen om en vingård i Piemonte ble etterhvert byttet ut med realitet på vakre Fyn hvor de i dag driver økologisk vinproduksjon og er medlem av Cittaslow-bevegelsen. For første gang i 2016 vil eksperimentere med spontanfermentering og en enda mer naturlig vinproduksjon. Det er i førset rekke  hvite og musserende viner som blir laget av den en hektaren med vinmark, men ekteparet driver også produksjon av en type musserende eplevin laget på tradisjonell metode. Over hele linjen av hvite, musserende og roséviner var det høy kvalitet. Det var imidlertid spesielt deres hvite musserende vin på solaris og den sprudlende eplevinen som gjorde sterkest inntrykk, og var perfekt tilpasset den fynske tallerkenen som består av lokal, økologisk ost og spekemat som er deres signatur for gjester som velger å legge turen sin innom vingaarden. Bente er aktiv i å utvikle et samarbeid mellom produsenter av både mat og drikke på øya slik at man til sammen kan utgjøre et attraktivt turistmål.

Vår siste natt fant sted på deilige Stella Maris på skjønne Fyn, et nyoppusset hotell som tidligere var misjonshotell. Rommene er så deilige. Egyptisk bomull (eller i alle fall noe som lignet veldig), deilige store rom og deilige spisesaler og dagligstuer. Utsikten mot sjøen fra balkongen er virkelig akkurat det jeg trenger min siste natt før jeg vender tilbake til landlocked Brussel, som er deilig, men vannfattig.

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-3-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-4

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-3-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-5vinturen-danmark-vexebo-glenholm-3-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-6

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-3-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-2

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-3-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-7

Glenholm Vingård

Jylland er mer enn vakre strender og små hyggelige byer. På Glenholm ligger Glenholm Vingård til i naturskjønne omgivelser. De tre hektarene med vinmark ligger tett til Limfjorden, og allerede ved første smak av deres Solaris er det ikke til å unngå å tenke på at den med sin knusktørre mineralitet ville passet utmerket til østers fra Limfjorden. Her kan man også få lagret vin, og en Rondo fra 2010 viste overraskende god balanse mellom fruktighet, alkohol og friskhet samt pent integrert eik.

Der de på Skaarupøre var opptatt av Piemonte, er det Burgund som ligger eier Hans Jørgen Madsens hjerte nær. Han ser på produksjonsmåtene derfra med blant annet fatlagring som godt tilpasset de røde druene, og med sine nesten 25 år som vinmaker i Danmark har han i alle fall erfaringen å vise til når han hevder at også røde druer har et potensiale i Danmark. Fra 2016 ønsker også han å forsøke seg på mer sofistikerte vinmakingsteknikker, og vil starte eksperimentering med spontanfermentering.

 

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-12

Stella Maris viser Fyn fra sin beste side

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-13

Vinsmakere må også spise. Gjerne bryst og lår av villand.

Danmark som vinland

De fire vinmakerne er ikke alene. Det finnes flere titalls mer eller mindre kommersielle vinprodusenter i Danmark, og møtet med disse fire vitner om at Danmark nok er et vinland som er kommet for å bli. Den beskjedne produksjon gjør at det nok først og fremst handler om håndverk som kan selges lokalt og til turister i området enn et industri- og eksporteventyr. Kvaliteten er det imidlertid ikke noe å utsette på, spesielt med Vexeby som har nådd inn i kjøkkenet til noen av topprestaurantene i København, byen med de nærmest uendelige kulinariske opplevelsene. Det blir spennende å følge Danmark fremover, og ikke minst resultatene fra de ulike prosjektene hvor flere enn Vexebo ønsker å gå veien mot mer naturlig vinstil. De fleste vingårdene har også en utmerket oversikt over kulturelle hendelser i nærområdet.

Danmarksbesøket var tilrettelagt som en pressetur av Visit Denmark.

vinturen-danmark-vexebo-glenholm-2-skaarupore-gilleleje-visit-denmark-stella-maris-2016-11

Det gjør vondt i hjertet å forlate steder som dette…

1 Trackback / Pingback

  1. Norsk vinskue 2017 - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*