Elegante La Ponce 2012

Den koselige flasken med den lille billen på ble definitivt vinneren da jeg samlet åtte vininteresserte venner for å smake oss gjennom en rekke blends en onsdags kveld i januar. Østsiden av Bordeaux var representert, Côte du Rhône like så, med en lettdrikkelig fruktig biovin som dessverre ikke holdt helt igjennom smakskurven. En spennende gewürtzraminer fra Alsace iblandet en frisk liten dose riesling manglet en liten dose friskhet for å balansere restsødmen. Flere andre ble også smakt, men den utrolig elegante Rasteauen fra Domaine des Escaravailles laget på 80 % grenache og 20 % syrah vekket begeistring til det punktet at lydnivået i gruppen gikk mot null. Hadde det ikke vært for litt fornøyd surkling og smatting (hvem sa at vinsmaking i seg selv var elegant) hadde jeg vært alvorlig bekymret for stemningen i selskapet mitt. 

Rasteau - La Ponce januar 2016 rhone rødvin  (4 of 6)Så hva var det så med La Ponce? Er det bærene? Flytende bringebær med en solid dose godt modne kirsebær fremdeles friske nok til å møte et overraskende høyt alkoholnivå (15 %!!)? Var 2012-årgangen perfekt værmessig? Er det den pent integrerte eiken som på ingen måte tar sjarmen fra de florlette fiolene? Den fruktige finishen og de fløyelsmyke tanninene? Den utrolig elegante munnfølelsen, smakskonsentrasjonen – måten vinen var både tung og lett på samme tid? Den klare, intense rubinrøde fargen er noe av det mest elegante man kan finne for en ung rød. Eller er det rett og slett det at syrahen setter den perfekte prikken over ien på en allerede lekker grenache.

Rasteau - La Ponce januar 2016 rhone rødvin  (5 of 6) Du kan ha kjøtt til denne. Mange vil

le kalle det obligatorisk. Jeg ville egentlig bare konfiskere flasken og ha den helt for meg selv uten et gram protein.  Et lite øyeblikk glemte jeg at jeg hadde gjester. At vi også skulle spise. At vi befant oss i Brussel, så langt fra skråninger og vakkert landskap det noen gang føles som det er mulig å komme. At det faktisk var grenache jeg drakk!

 Jeg har smakt kvalitetsvillagen Rasteau tidligere, men den har likevel ikke beveget meg på samme måte. For den nette sum av  234,90 kroner bør man egentlig helst kjøpes en six-pack om man ikke har en Coravin som kan forlenge flaskens levetid. For omtrent 15 euro som den koster i Belgia er den et regelrett kupp.

Rasteau - La Ponce januar 2016 rhone rødvin  (1 of 6)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*