Drømmer om Loire

Jeg elsker Europa. Mer og mer for hvert år, og kan jeg dra tilbake til Frankrike gjør jeg det gjerne. Loire-dalen er intet unntak. Det er lett å glemme at denne dalen ikke akkurat er et lite lerret å bleke. Jeg har sluttet å snakke om hvor lang Loire-elven er. Til det har jeg bommet for mange –  så la meg nøye meg med å si at det er hundrevis av kilometer. Ambisjonsnivået bør dermed settes i tråd med hvor lenge man har tid til å være der. Dagene skal jo ikke tilbringes i bilen, men med en piknik-kurv og et glass vin mellom hvert besøk til en vingård eller hyggelig landsby.

Vi rakk ikke gjennom alt vi ville i fjor. For eksempel ikke Pouilly Fume. Jeg har derfor samlet sammen noen tips om landsbyer og produsenter med noen stikkord – samlet opp fra vår tur i fjor og slått sammen med gode tips fra sikre kilder. Jeg satser på å komme sterkere tilbake neste gang jeg besøker Loire nemlig…

Om du skulle ta opp tråden – husk å ta kontakt med vinhuset på forhånd for å avtale tid. På Vinmonopolet er det enklere. Hank inn i bestillingsutvalget.

Loire vintur hvitvin rødvin Vinstudinen

Det er nesten umulig å unngå vakre slott i Loiredalen…

Loire Jacky Marteau sauvignon blanc Vinstudinen vintur

Vi brukte først og fremst statistisk grunnlag for å identifisere disse som sauvignon blanc

 

Pouilly Fumé og Sancerre

Sancerre er en deilig by! Innerst i Loire-dalen.

Vincent Gaudry i Sancerre (sury en Vaux) lager fantastiske, biodynamiske hvite og (snart like fantastiske) røde.

André Dezat er en annen god produsent i Sancerre. Han har også Pouilly Fumé.

Vincent Pinard… Konge!

Claude Riffault er visstnok obligatorisk, han lager strålende sauvignon blanc.

For naturvinelskere er det Sebastien Riffault. Hipsteralert!!

Domaine Alexandre Bain i Pouilly Fume – en av de få naturvinsmakerne her.

Loire vintur hvitvin rødvin Vinstudinen garagiste

Smaking hos Vincent Grall, Sancerre

Ellers har den lille byen Cheverny sin egen drue i den enda mindre appelasjonen Cour-Cheverny – Romorantin . Philippe Tessier er en deilig biodynamisk produsent!

Chenonceau – til den ene middagen vår fikk vi servert en lekker sauvignon blanc fra Jacky Marteau – Le Chipie. Vi bestemte oss derfor umiddelbart for å besøke han den neste dagen – men dessverre var han ikke hjemme så vi nøyet oss med å inspisere sauvignon blanc-buskene hans i stedet.

Savennieres må besøkes for utsøkt tørr chenin blanc – et must. En god guide her.

Gode produsenter er Domaine BaumardDomaine Aux Moines og eksentriske Nicolas Joly (om man får innpass her).

Loire vintur hvitvin rødvin Vinstudinen Linn

One happy camper in Blois

«Avhopperen» Mathieu Coste i Côteaux Giennois. Blander Pinot Noir og Gamay i gode utgaver.

Lenger ned i dalen i Saumur bør Roches Neuves bli en stor favoritt.

Breton i Bourgeuil er en strålende produsent jeg har drukket blant annet på Kontrast i Oslo.

I Anjou og Vouvray forsøk Domaine Huet –  Superbra

Sancerre Vinstudinen på tur

Vakre, vakre Sancerre

Domaine Bernard Baudry og Domaine Couly-Dutheil i Chinon. Sistnevnte er kanskje lederstjernen i appellasjonen. Et besøk der er flott. slottslignende omgivelser. Røde viner!

Husk å prøve druen Pineau d’Aunis. Verdt å lete etter, spesielt hvis man kommer over Domaine de Montrieux i appellasjonen Coteaux du Vendomois. Biodynamisk, naturvin. Denne druen har lite pigment så den brukes mest til rosevin, men noen får til rødvin også. Har en helt spesiell aromatisk nese.

Til slutt…

Og har du ikke tid til å dra til Loire kan du jo forsøke deg på mange av disse produsentene i pollisten. Har du tenkt på at viner fra Loire ofte er pent priset i forhold til kvaliteten? Et lite tips både på restaurant og på Vinmonopolet. Deilige friske viner i hele spekteret fra musserende til hvite og røde. Perfekte sommerviner og perfekt til sjømat.

God tur – enten det er til Loire eller Vinmonopolet…

Loire vintur hvitvin rødvin Vinstudinen Linn garagiste

Siste stopp – en garasje i Loire…

2 Comments

  1. Det er en grunn til at Loire kalles Frankrikes hage. Har hatt noen fantastiske turer der, med leid kanalbåt opp Loire og vin og mat og… Der fikk du meg virkelig til å lengte etter sommer 🙂

    • En liten kanalbåt hadde gjort seg! Ellers drømmer jeg også om en lengre sykkeltur der! Virkelig nydelig natur, hyggelige folk og deilig mat! I tillegg til vinen, mener jeg 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*