Drømmefangeren i Chambolle-Musigny

Å besøke Burgund kan være en underlig reise. Å drikke (god) burgund er vel intet mindre enn conspicous consumption. Et appelasjonssystem som kan skremme de fleste, etiketter forunt de få, men ikke uten grunn. Burgund er for mange alle viners mor, og selv er min erfaring begrenset. Å begynne med en av topp-domenene var kanskje ikke helt naturlig, men det ble slik at en av våre første besøk ble til legendariske Domaine Comte Georges de Vogüé. For man reiser ikke til Burgund for å drikke gjennomsnittelig vin. Man reiser til Burgund for å kalibrere sansene sine, for å finne referansene, for å fange drømmene. Da hjelper det å begynne nettopp  der vi gjorde.

Før vi ble møtt av vinmaker Francois Millet trillet vår lille Fiat 500 gjennom perfekt danderte rundkjøringer og nok en landsby nærmest fri for liv møtte oss i Chambolle-Musigny. Det er overraskende hvor stille det kan være på den franske landsbygda i vakker sommerdag. De kalde stenhusene og de tomme brosteinsbelagte gatene. En og annen sykkelturist. Noen barnefamilier med barn som utholdende venter på foreldre som smaker på eller kjøper vin. Luktene. Den friske luften. Den høye gjennomsnittsalderen og det totale fraværet av spisesteder som holder åpent når to norske vinstudiner er sultne.

Chambolle Musigny Les Amoureuses 2016-8Chambolle Musigny Les Amoureuses 2016-7Chambolle Musigny Les Amoureuses 2016-2Domaine Comte Georges de Vogüé produserer omtrent 40 000 flasker hvert år. Det kommer særlig an på værforholdene. I skrivende stund, tidlig august 2016 ser man konturene av en vår med frostperioder som har hemmet avlingen. Hvor stor den blir vet man foreløpig ikke, at den blir betydelig redusert er garantert. Til nå har likevel utviklingen av de bærene som fortsatt lever vært god. Og kanskje blir 2016 et legendeår om kvaliteten blir høyt nok. 2015 var også krevende. Med heteperioder og tørke både i juni og juli stoppet nesten bærutviklingen når de gikk inn i august. Så plutselig kom regnet – ikke mye, bare akkurat nok til å fullføre løpet. I september kunne druene høstes, og markedet venter i spenning på det varme året. Det blir lettdrikkelig. Det blir drikkeklart raskt, men som i Beaujolais er året vinmakerne selv er opptatt av fremdeles 2014.

Vi var vel ikke akkurat vanskelige å be da monsieur Millet spurte om vi ville være med å smake fra fatet, og på vårt ja pakket han umiddelbart tre Spiegelau-glass ned i en pedikk-kurv. Han hadde nok hatt med seg optimistiske (eller uvitende) damer i kjelleren tidligere og tilbød ekstra jakker slik at vi ville tåle kjellertemperaturene som går ned mot perfekte 13 grader. Det bar rett ned til eikefatene. Det var ikke kaldt, bare friskt, som fjelluft. Der nede finnes noe av det beste Burgund kan by på  Vi fikk smake 2015 rett fra fat av de meget begrensede mengdene Domaine Comte Georges de Vogüé har å by på. Det ble en særdeles poetisk vinsmaking, et lite eventyr perfekt regissert av Millet.

Det er ikke å komme forbi at man har forventninger når man vet at det som venter er to av Burgunds flotteste grand crus, Bonne Mares og Musigny, og det mange mener burde heves til grand cru-status – Les Amoureuses. Selv med vår begrensede Burgunderfaring var det ikke spesielt vanskelig å sette opp ønskeliste til fremtidige julegavelister.  Her snakker vi kjærlighet ved første slurk. Det blir umulig for meg å ikke ta med noen av Millets vurderinger – de ble uløselig knyttet til opplevelsen av vinen.

2Chambolle Musigny Les Amoureuses 20162015 Chambolle-Musigny

Vi begynte med Vogües kommunevin. Ikke akkurat som kommuneviner flest. Hos Vogüé deklassifiserer de systematisk sine vinstokker som er yngre enn 25 år, alderen som trengs for å bruke vieilles vignes på etiketten. Noe av det faller i gryta som blir deres Chambolle-Musigny. Uten at vi vet hva prisen vil ligge på (bortsett fra at det er i premiumsegmentet), er det vel i så fall naturlig å tenke at dette er en Chambolle-Musigny som er vel verdt pengene. Med værforholdene i 2015 har fermenteringen gått sakte, og vinen på fatet var fortsatt ikke helt ferdig med den malolaktiske fermenteringen.  Dyp rubinrød som følge av en solid juice/skall-ratio som også, i følge Millet gir perfekt fruktkonsentrasjon. Vinen kjennes allerede superbehagelig og fløyelsmyk i munnen, den er enormt juicy med solide rød-fruktstoner. Bringebær, plommer og et hint av vanilje. Ikke helt ferdig klar til å drikke enda, men vi kommer gjerne igjen neste år for en kvalitetskontroll. Dette er allerede deilig!

2015 Chambolle-Musigny  Jeunes 1er cru

Vinstokkene ble plantet i 1953. Også denne er  ekstremt frisk i frukten. Sommerens knuste bringebær, bjørnebær backes opp av roiboos-te og roseblader. Her er det ikke brukt punch-down, og kryddernotene er i følge Millet utelukkende et resultat av terroiret med et anslag av vanilje fra eikeregimet som i dette tilfellet består av 15 % ny eik. Flott balanse mellom syre og frukt og en pen saftig avslutning.

2015 Chambolle-Musigny Les Amoureuses 1er cru

Les Amoureuses er enda dypere rubinrød enn de foregående, og det er et resultat av at vinstokkene er enda eldre. De er plantet mellom 69 og 74, og det er nettopp dette som gir enda mer konsentrert frukt. Men det er fortsatt sommer, det er fortsatt frukt. Som en raffinert sorbet av bringebær, blåbær og granateple, sommerens roser slik du lukter dem om ettermiddagen. Vanilje og våt sten. Det er en eleganse her, en sensualitet som vanskelig kan beskrives med ord. Millet beskrev det som å stupe ned i et kaldt tjern en varm sommerdag – og den friskheten du opplever i det du kommer til overflaten igjen. Jeg velger å la meg rive med av historien og av den eviglange avslutningen. Dette er ekte kjærlighet!

Chambolle Musigny Les Amoureuses 2016

Chambolle Musigny Les Amoureuses 2016-6

2015 Bonne Mares

Taktskifte. Vogüé arbeider med svært lite bruk av svovel i vinene sine, men også minimalt med intervensjon. Vinen skal utvikle seg som en funksjon av druekvaliteten og ikke vinmakeren. Vinmakerens jobb er å kjenne druens empatinivå, å vite akkurat hva som skal til for å lokke frem det beste i druen. Der Chambolle-Musignyen er juicy og frekk, er Bonne Mares som en sjy tenåring som ikke bør provoseres. Bonne Mares er et annet land, et annet kontinent enn Les Amoureuses. Den har en kraftig personlighet. Bonne Mares er som en villmarkens mann. Der Amoureuses er mineralitet er Bonne Mares definert av struktur. Det er blåbær som er vinens ryggmarg, men det er skogen rundt som gjør vinen robust. Der Les Amoureuses er en drøm er Bonne Mares virkelighet. Violene er der. Den er som fjelluft en tidlig høstdag når solen er i ferd med å gå ned og angsten for å ikke finne veien hjem brer seg. Jeg er fascinert av denne måten å beskrive vinen, men også opplevelsen av den totale kontrasten til Les Amoureuses. Der nede i den kalde kjelleren var det som det var fjelluften vi var omsluttet av. Litt mindre romantisk ble det muligens da jeg kom hjem og oppdaget at Bonne Mares faktisk er Burgunds Lars Monsen.

2015 Musigny

Musigny, den myteomspunnene jordflekken og opphavet til noen av verdens kanskje beste viner. En symfoni av sensommerens bær; av knuste bjørnebær, bringebær og blåbær. Friskheten fra granateple og mykheten fra julekrydre som kanel, vanilje og ingefær. Det lille pepperhintet. Florlettheten og fløyelsmykheten. Rosene og fiolene. Den helt perfekte balansen av frukt og friskhet. Det føles som Musigny har alt, den er likevel som drømmen du ikke kan fange. Avslutningen som varte helt til vi var tilbake i bilen, lettere medtatt av det som potensielt kan bli en evigvarende og kostbar jakt på mer.

2Chambolle Musigny Les Amoureuses 2016-3

Vi stoppet her. Restene av vinen ble forsiktig helt tilbake i tønnene på burgundvis. Det er noe seremonielt ved å smake nettopp her i Chambolle-Musigny. Det er en følelse som sitter i en stund. Det er opplevelsen av å forstå nettopp hva det er som får folk til å stoppe nettopp her – og forbli.

2Chambolle Musigny Les Amoureuses 2016-2

Det finnes faktisk andre produsenter i Chambolle-Musigny også…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*