Coravin + Priorat = The Experiment

Da jeg oppdaget Coravin tenkte jeg at jeg ikke hadde bruk for det fordi jeg ikke drikker dyr nok vin. Etterhvert har jeg imidlertid begynt å se nytten i verktøyet som lar deg åpne flasken uten å åpne den. Konseptet er enkelt. Med Coravinen stikkes en sylskarp nål ned i naturkorken som sørger for at vin kan helles ut av flasken samtidig som nøytral gass (argon) sprøytes ned i flasken. Dette skal etter sigende gjøre at vinen kan holde seg i flasken i flere år (med samme kvalitet) . Naturkorkens sår etter den stikkende behandlingen leges nærmest umiddelbart og flasken er igjen tett.

Coravin and Priorat January 2016 (2 of 6)Jeg har tenkt på noen bruksområder for Coravin. Jeg måtte tross alt rettferdiggjøre å bruke en god del penger på et produkt som vel kan sies å være i kategorien «ting du ikke visste at du virkelig trengte».

 • Vintrening. Nå kan jeg åpne en flaske utelukkende for å smake og spare resten av innholdet til en festlig(ere) anledning.
 • Finne ut hvordan vin utvikler seg over tid. Et eksperiment for å sjekke om Coravinen holder mål (dagens eksperiment).
 • Barer og restauranter har endelig ingen grunn til å ikke ha et godt utvalg av vin på glass. Coravin er usannsynlig mye billigere enn disse proffe dispenserne.
 • Helsemessig effekt. Her er det fullt mulig å nyte vin i små mengder av gangen.

Så langt jeg kan se er den eneste ulempen prisen på selve Coravinen og argonpatronene – og selvsagt at man må stole på teknologien. Løsningen er kanskje å kjøpe to flasker. Risk management der altså. Så har du i alle fall en ekstra dersom Coravinen ikke skulle virke helt optimalt.

Men virker egentlig Coravin?

Det er jo egentlig ingen bedre måte å finne det ut på enn å prøve selv. En ting som er helt sikkert er at den var mye enklere i bruk enn hva jeg hadde trodd. Det er jo likevel greit å ta en titt på YouTube før man setter i gang.

For å sjekke om Coravinen virkelig er så bra som til og med Robert Parker vil ha det til har jeg dermed gått til innkjøp av den perfekte Coravin-vin. En som kan drikkes nå, men som også skal ha godt potensiale for lagring. Jeg fikk hjelp av vinmannen på Winery i Brussel til å komme frem til denne Prioraten til ca 35 Euro. Den finnes ikke på polet, men der har de imidlertid særdeles gode alternativer fra produsenten Terroir al Limit. Tanken er dermed å forsøke denne vinen som en årlig tradisjon inntil flasken er tom. Her er det altså ingen grunn til å ikke følge med på bloggen!

Coravin and Priorat January 2016 (4 of 6)Coma Vella 2009, Priorat – grenache og syrah, smakt 26. januar 2016 (første gang).

Klar, rubinrød. Rik, tydelig eiket, men fruktdrevet. Elegant kropp. Mørke bær. Bringebær, moreller og søte krydder som ingefær, vanilje og fiol. Distinkt pepper. Lakris i svelget. Fløyelsmyke tanniner, syre og overraskende høy på alkohol som først kjennes godt på slutten av smakskurven… Denne prioraten er i gruppen viner du tenker du vil ha mere av allerede i det du heller den i glasset.

La oss se på samme tid neste år…

Takk til Karin på Territoriet som både tok seg tid til å gi meg anbefaling rundt kjøpet  og en grundig forklaring på hvordan Coravinen fungerer i praksis!

Coravin and Priorat January 2016 (6 of 6)

 

5 Comments

 1. Christian Annely 27/01/2016 at 10:34 pm

  Hva er årsaken til at du gjør testen slik? Ville ikke den ultimate testen vært å kjøpe to flasker hvor du beholdt den ene uåpnet (dvs uten bruk av Coravin) i noen år, for så å sammenligne? Bare nysgjerrig, mulig det er noe jeg ikke tenker på 🙂

  • Du har selvfølgelig helt rett. Men da måtte jeg vel kjøpe en flaske ekstra for hvert år jeg tenkte å prøve den. I første omgang har jeg tenkt til å undersøke hvor lenge flasken holder seg uten å bli dårlig – eller hvor lenge den opprettholder kvaliteten. Det kan vel hende jeg forsøker flere måter å teste den på etterhvert!

 2. Har du testet hvordan lagring på Coravin funket? Hva tror du forresten om noe sånt som dette her. Verdt å satse på, eller risikabel jippo?
  https://www.kickstarter.com/projects/etowine/eto-a-beautiful-innovation-in-wine-preservation?ref=profile_starred

  • Jeg synes den fungerer veldig bra! Over et år etter syntes jeg fortsatt vinen var veldig god. Til mitt bruk fungerer den veldig godt. Jeg vet noen mener at toppfrukten forsvinner raskt om man bruker coravin, men så langt har det ikke vært min erfaring. Kanskje har jeg for svake smaksløker! Kickstarter-prosjektet kjenner jeg dessverre ikke!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*