Chateau du Moulin à Vent

Jeg fortsetter i Beaujolais til en cru som kanskje ikke er like kjent som Fleurie og Morgon i Norge. Selv om druen, Gamay, er den samme, er vinifikasjonen ofte mer tradisjonell og uten bruk av karbonisk maserasjon. Sammen med terroiret i Moulin à Vent er det med på å skape en vinstil som er fyldigere og på noen måter mer kompleks enn vinene lengre syd . Vi lot oss ikke be to ganger da vi ble invitert av Chateau du Moulin à Vent for å smake på deres 2013-årgang. Slottet har den senere tid blitt besøkt av en rekke vinskribenter som alle rangerer vinene høyt, og det er nettopp i fine wine-segmentet de ønsker å plassere seg.

Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-27

Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-19

Utsikten mot Fleurie fra Chateau du Moulin à Vent

Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-26

Utsikten mot Moulin à Vent

Chateau du Moulin à Vent ligger rett over toppen etter vindmøllen som gir navnet til denne cruen i Beaujolais. Det hvite slottet  ligger monumentalt til i den lille dovne landsbyen, og bak de høye portene er selve slottet omkranset av et lysthus og cuvériet som de kaller vinkjelleren hvor de både lager og oppbevarer vin. Lengst inne i kjelleren skjuler slottets egen historiske samling seg, og den eldste vinen som er produsert på stedet og fortsatt finnes i kjelleren er fra 1937. Den drikkes i følge slottet fremdeles godt i dag. På baksiden av slottet finnes den mest eksklusive parsellen til slottet seg. Lille Clos de Londres er en hyllest til verdensutstillingen i London i 1862, og det er her kjellermesteren får utspring for sin kreativitet, men også muligheten til å eksperimentere med økologiske og biodynamiske dyrkingsmetoder.

Selv om slottets historie går århundrer tilbake i tid var det først i 2009 nåværende eier Jean-Jaques Parinet overtok de mer enn 30 hektarene, og bestemte seg at til tross for et godt rykte trengte både vinkjelleren og parsellene en skikkelig overhaling.
Moulin à vent ligger i et område som grenser til Fleurie, og er tildels beskyttet fra vestavinden i området. Det er i følge Parinets sønn Edouard kombinasjonen av vind, jordsmonn og de gamle vinstokkene som er oppskriften for deres suksess. Jordsmonnet er på granitt og hele 120 parseller fordelt på 15-20 lieux dits av de 50 identifiserte i området dyrker de druene sine på.

Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-31Et team på 80 mennesker høster druene, og av dem er 70 plukkere og 10 arbeider ved sorteringsbordet. Hele jobben tar utrolige fire dager. Litt avhengig av hvor modne klasene og stilkene er det enkelte året brukes en mindre  andel hele klaser druer og resten er avstilket. I den grad det er nødvendig brukes både «punch down» og «pumping over» under maserasjonen av druene som begynner med en kaldfermentering  for å unngå for stram maserasjon. I følge Edouard maskeres terroir-effekten med karbonisk maserasjon. Jeg mistenker imidlertid at hans kollegaer andre steder i Beaujolais vil være uenig i akkurat dette. Uansett, en stilforskjell er helt klart resultatet. Etter at fermenteringen i ståltanker er ferdig overføres vinen til eikefat hvor den lagres i 18 måneder. Regimet for bruk lagring er omtrent halvparten i inox-tanker (for helt å unngå oksygen),  mens 50 % lagres på 350 liters eikefat hvorav 20 % er nye fat. For Chateau du Moulin à Vent har de funnet formelen de mener gir den beste forholdstallet for vin og treverk.

I 2016 forventes véraison mellom første og andre uke av august og innhøsting rundt midten av september som er nokså vanlig i denne regionene. Chateau du Moulin à Vent har også vært heldige og er verken sterkt angrepet av frost eller hagl som for eksempel har truffet nabo-cruen Fleurie hardt. Kvalitet og kvantitet lover også godt for 2016-årgangen, men hvem kan spå allerede i juli?  Vi fikk som sagt ta en titt på hva slottet gjorde i 2011-2014. Disse vinene finnes ikke på Vinmonopolet (enda), men vi tok noen notater som kanskje viser litt av hva Moulin à Vent kan by på. Gamay på sitt mest jålete!

Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-30

Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-33

Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-35

Smaking med Edouard Parinet og Morgane Chambriard

Pouilly Fuisse 2014

Nei, det er selvsagt ikke åpenbart at Chateau du Moulin à Vent lagde 8000 flasker Pouilly Fuisse i 2014, men som liten negotiant er det mulig, og Pouilly Fuisse er bare et steinkast unna Moulin à Vent. Druene er hentet derfra og gir en slags diversifisering av porteføljen som seg hør og bør for en finansfamilie fra Paris. Vinen er hentet fra to terroirer i området lagret 10 måneder på brukte eikefat og smaker deilig av gul frukt, knuste aprikoser, hasselnøtter med godt integrert eik. Jeg drikker gjerne mer av denne om jeg får tak i den.

Couvent des Thorins 2014

Couvent des Thorins er den eneste cuvéen som lages helt ueiket, og er tenkt som en lettdrikkelig fruktdrevet vin i moderne stil i entry-segmentet. Mørke bær som modne moreller og bjørnebær følges av jordlige toner. Fin, fruktig finish og lite tanniner. En god rød for terrassen på sommeren.

Chateau du Moulin à Vent 2013

Dette er flaggskipcuvèen. 40 prosent av vinen er lagret på eikefat mens 60 prosent er lagret på inox (rustfritt stål). Frukten er fra vestre del av Moulin à Vent. Vinen er fyldig med gode modne røde og sorte frukt og bær. Bjørnebær og moreller følges av fint integrert eik med tendenser til vanilje og jordlige toner. Kan få noen år til i kjelleren.

Croix de Vérrilats 2013

Vérrilats 2013 er en enkeltmarksvin, og jordsmonnet er granitt-sand. Bærene har vært små og modne ved innhøsting som gir konsentrert og rik smak. Moreller, modne kirsebær og bjørnebær, nesten kandiserte, istemmes av mye krydre og vanilje og en fin touch av fioler. Elegant og minner på et vis om Fleurie med de florale notene. Tanninrik og med en frisk syre. Kan både drikkes nå, men vil holde godt i kjelleren. Jeg drikker gjerne denne til en god grillet entrecote.

Champ de Cour 2013

Nok en enkeltmarksvin med druer dyrket på 200 meters høyde. Ligger beskyttet til fra vindkorridoren som får vestavinden inn. Litt kaldere frukt. Fortsatt bjørnebær, men også plommer og rips, svart stein og tendenser til vanilje som trolig henger sammen med at hele denne cuvéen er lagret på eikefat. Jeg vil igjen ha biff (og mer av denne vinen).

La Rochelle 2012

Var 2012 litt kaldere enn 2013? Er det et år lengre på flaske som gjør forskjellen? Liten produksjon, lav avkastning og det først året denne  ble produsert som enkeltvinmarksvin. Røde bær, elegant og ikke like kraftig som de andre vinene. Noe grønn og atypisk for dette området.

La Rochelle 2013

Enkeltvinmark med noe eikepreg på nesen og mørkere bær enn 2012. Modne bjørnebær og blåbær  og fioler med fint istemt vaniljepreg. Myke tanniner. Kraftig, men bløt. Drikk nå, men den blir nok ikke dårligere med et par år i kjelleren. Jeg tenker på rype og annet lyst vilt jeg ikke har sett snurten av på lenge.

Clos de Londres 2011

Jeg sparer det beste til sist. Om Chateau du Moulin á Vent er flaggskipet er Clos de Londres toppmodellen. Fra den lille parsellen i bakhagen produseres et meget begrenset antall flasker, og cuvéen fra 2011 var bortimot magisk. Årene har gjort 2011-årgangen godt. Fortsatt er den fruktig. De mørke bærene er nesten enda mørkere, og vaniljerimmen ligger svakt utenpå sammen med myke urter fra hagen. Du vet den fløyelsmyke salvien og nesten et sting av mynte. Jeg får med en gang assosiasjonen til Rhône og Jamet. Det viste seg for øvrig at jeg ikke var den første som hadde fått akkurat denne assosiasjonen. Dette er pent!

Det eneste vi trenger nå er en norsk importør som plukker opp noe av det bedre Moulin à Vent har å by på!

Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-21Chateau du Moulin a Vent 2016 fine wine-22

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naturlig og vibrant i Beaujolais - Linn Johnsen
  2. Innhøstingen 2016 ved Château du Moulin-à-Vent - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*