Cellar Foot – The Mourvedre 2010

Jeg starter februar med blanke ark etter å ha fått beskjed om å drikke mer. Kanskje ikke mengder, men mer tradisjonell vin. Jeg begynner derfor med en ny drue. Ikke at mourvedre er helt ny, men for meg er den nye som «singel-drue-vin». Det finnes sikkert et mer elegant ord for akkurrat det. Vanligvis får du den i form av en blend, gjerne fra Sør-Rhône. Å smake druer alene gir imidlertid en annen opplevelse av druens karakteristikker enn å få den som en blend. I tillegg har jeg en følelse av at dette skal bli våren jeg virkelig får prøve meg på Sør-Afrika, landets viner jeg har vært litt skeptisk for helt siden jeg i 2007 var på en vinsmaking og virkelig forstod hva ordet hestesvette gjorde i vinvokabularet.

Cellar Foot The Mourvedre 2010 rødvin naturvin Craig Hawkins Lammershoek Sør-AfrikaMen jeg gir aldri opp. Når så mange andre kan like – eller elske – sør-afrikanske viner er det på tide at jeg smaker noen gode. Testalongas er selvsagt en god start, men kanskje litt for hipster-style til at de passer helt inn i mitt treningsregime for WSET Diploma. Riktignok har Chris Hawkins gitt seg som vimaker i Lammershoek, men det var først i 2014 han valgte å satse hundre prosent på sitt eget brand. Han er likevel vinmakeren bak denne cuvéen fra 2010.

Nok om det. Mourvedredruene til Lammershoek dyrkes på skifergrunn i Swartland. Som typisk blend-drue blir mourvedre ofte oversett og kommer i skyggen av storebrødrene som grenache nesten uansett hvor den blir plantet. Sykt urettferdig. I Swartland har den i alle fall tydeligvis potensiale til å en personlighet som definitivt kler å få være alene i rampelyset.

Cellar Foot Mourvedre 2010 Sør-Afrika rødvin naturvinFørsteinntrykket er ikke at vinen nødvendigvis var fra et varmt klima. Kanskje ikke så rart at det viser seg at 2010 var et perfekt år for å få frem syre og fruktighet i Swartland – året var kaldere enn normalt, og druene på denne lille flekken hadde optimale forhold. Deretter ble de lett fottråkket og spontanfermentert i større eiketønner. Resten er historie.

Smaksnotatet

Cellar Foot The Mourvedre 2010 er frisk og fruktig samtidig som den har både toner av urter og søte krydder, bestemte, men velmente tanniner og en konsentrasjon som kler den utrolig godt. Modne moreller og plommer kommer nærmest ut av glasset av seg selv når du klasker glasset i bordet og en perfekt, fruktig avslutning sier meg at denne 2010-utgaven fortsatt vil holde seg godt i flere år selv om den kanskje ikke har noe stort forbedringspotensiale. Jeg har i alle fall ikke dårlig samvittighet for å ta knekken på den nå.

Cellar Foot the Mourvedre Sør-Afrika Craig Hawkins Konklusjon

For i underkant av 20 euro føler jeg definitivt at jeg har gjort et kupp, og selv om jeg ikke finner den i Vinmonopolets lister, anbefaler jeg å  forsøk noe annet fra Lammershoek eller Craig Hawkins eget brand Testalonga. Der kommer det for øvrig noen snasne nyheter i begynnelsen av mars. Alternativt spør du på polet om de har en god rødvin laget på mourvedre alene.

Og til slutt… Det er alltid en god idé med en luftetur i karaffelen, og kanskje enda viktigere i segmentet for mer naturlige viner.

Cellar Foot the Mourvedre (5 of 6)

1 Trackback / Pingback

  1. Tre små banditter – Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*