Beaujolais nouveau – Il est arivée!

Jeg bor i Belgia. Det betyr jo lovløse tilstander samt liberale (,men merkelige) åpningstider hos vinhandleren. Etter litt forhandling fikk jeg dratt med meg en flaske Beaujoulais nouveau allerede onsdag kveld om jeg lovte å ikke drikke den før midnatt. Beaujoulais nouveau kan nemlig ikke selges før natt til tredje torsdag i november.

Så ble det sånn da. Et ensomt lite pyjamasparty i stua ved midnatt. Bare for å få førsteinntrykket av årets karbonmasererte gamay.

En typisk nouveau kalles ofte tyggegummivin. Jeg husker mitt første møte med dem. Jeg hadde bedt om en rimelig burgunder på polet. Jeg hadde imidlertid ikke nevnt at jeg hadde tenkt å lage Boeuf Bourgogne av den, og ble  relativt overrasket da jeg åpnet flasket og vinen luktet tyggegummi. Gryta ble bra den altså, men så skulle den ikke akkurat serveres til gourmeter heller.

Beaujolais nouveau 2015  (5 of 7)-2Beaujolais nouveau lagest ved hjelp av en nokså rimelig teknikk, og blir dermed ansett som lite sofistikert av den jevnte franskmann som ikke er fra området. Karbonisk maserasjon betyr enkelt fortalt at druene som plukkes puttes hele og gjæres under karbondioksydtrykk i en luftett tank. På et eller annet tidspunkt sprekker druene opp og etter en viss tid, i dette tilfellet 10-12 dager, fjernes skallet fra den gjærede druesaften og du har en lekker og lys gjæret druesaft som ofte blir kalt vin. Å gjøre kort prosess betyr at druene som er høstet i september allerede er drikkeklare i november. Ikke bare er produksjonen rimelig, men produsentene får satt vinene i omløp raskt og slipper å binde opp kapital. Smart, men altså bare middels populært. Som med mat lar jeg meg imidlertid villig fascinere av at det faktisk er sesongvariasjoner også med vin. Det går jo ikke an å ikke la seg rive med av festen alle venter på og spenningen når du besøker vinhandleren i tiden rett før.

Beaujolais nouveau 2015  (3 of 7)-2Den lille produsenten Karim Vionnet som har omtrent 5 hektar i Beaujoulais-området produserer vin på naturmåten og bruker verken tilsatt gjær eller annet bortsett fra en ørliten mengde sulfitter i sin nouveau. Han lager også andre beaujolaiser og har blant annet en spennende som heter Vin de Kav. Løp og kjøp om du får tak i den.

Ettersom druene dyrkes i Beaujoulais Villages-området er denne nouveauen litt kraftigere enn den enkleste Beaujolaisen. Den særdeles gjenkjennelige lukten når du stikker nesen ned i glasset er definitivt til stede, men det er likevel mer der. Fargen er dypere enn vanlig, alkoholen mer tilstedeværende. Smaken drives av modne kirsebær. Men det er definitivt et hint av søte krydder og fennikel.  Om vinen ikke er tanninrik, er de definitivt overraskende til stede, og jeg er relativt sikker på at det ikke er nødvendig å bekymre seg om denne vinen bør drikkes opp før utgangen av uken slik jeg kanskje hadde forventet.

Kanskje er det vinmakeren, kanskje er det terroiret akkurat der druene vokste opp. Eller kanskje er det årets varmebølge i Beaujoulais som førte til at druene ble særlig modne og i følge nesten sikre kilder hadde et skall som ble kraftigere enn vanlig. Uansett. Årets nouveau passer definitivt til mer enn til lørdagspizzaen.

Konklusjon

Etter å ha smakt fire ulike nouveauer selv etter lansering og pratet med en god del vinfolk som har smakt et helt spekter ser det ut til å være en generell konsensus om at det ikke bare er noen gode vinmakere som lager bra nouveau i år. Tvert i mot er bredden av gode nouveauer større enn tidligere år, smaken er kraftigere, fargen dypere og kvaliteten jevnt over sies å være høyere og tyggegummipreget svakere enn normalårene.  Å betale 11,5o EUR for denne vinen føles heller som et kupp, og kanskje man kan være glad for at den ikke er like lett som de enkleste typene som folk har en tendens til å tro det er nødvendig å konsumere på nivå med sin egen kroppsvekt under nouveau-feiringen. Kjøp så mange forskjellige versjoner du kan. Nouveauen er rimelig. Dessverre er Vinmonopolets utvalg noe begrenset på Beaujolais-siden, men spør om de har fått inn noen gode nouveauer i år – gjerne av typen som får deg til å danse på bordet. Jeg la blant annet merke til at de fører Chateau Chambon som jeg nettopp forsøkte en god type av…

Beaujolais nouveau 2015  (7 of 7)-2

Leave a comment

Your email address will not be published.


*