Aligoté – ukens drue

Det er ikke bare rett etter burgundslippet det er fort gjort å glemme aligoté. Burgunds andre hvite drue lever så helt definitivt i skyggen av fete (dyre)  chardonnayer. Selv om det sikkert også er mange vinstiler på aligotéen i Burgund, liker jeg friskheten den ofte har som gjør at den fint kan drikkes uten mat.

Aligote Sextant (3 of 4)Jeg har en særdeles ustrategisk tilnærming til det å kjøpe vin. Når jeg går forbi naturvinbutikken på hjørnet og den tilfeldigvis er oppe, pleier jeg å stikke innom å kjøpe noe jeg ikke har prøvd før. Utvalget er lite, kvaliteten er høy og Cave Coop endrer sortimentet til stadighet. De får også inn en rekke gode produsenter som ofte ikke er tilgjengelig i Norge. Jeg må nesten bruke denne muligheten mens jeg kan. Tilnærmingen gjør jo også at jeg får prøve mye jeg ellers aldri ville vært borti. Og akkurat slik var det selvsagt jeg kom borti min siste aligoté, Sextant fra Julien Altaber.

Aligote Sextant (4 of 4)Julien Altaber er ingen tradisjonell burgundsk vinmaker – det vil si – han har ikke arvet sin egen mark. Etter nitidige vinstudier fant han også ut at han ville drive for seg selv, men mark med god eksponering var både dyrt og vanskelig tilgjengelig. Løsningen ble å kjøpe inn kvalitetsdruer dyrket på biodynamiske prinsipper og etterhvert har han også fått kjøpt seg en liten flekk med aligoté nært Pommard. Druene får leve sitt eget liv, og så lite sulfitter som mulig tilsettes i tilvirkningsprosessen. Helst ingenting.

Aligote Sextant (9 of 4)Smaksnotatet Sextant Aligoté 2014

Det skal sies at jeg måtte forsøke meg to ganger på denne. På første forsøk var vinen korket og hadde nok futt til å minne om en pet nat. Jeg holdt likevel motet oppe og fikk raskt byttet til meg en ny. Faktisk trengte jeg ikke en gang ta med meg flasken tilbake. Det holdt at jeg sa at jeg ikke var fornøyd med den samme. Snakk om kundeservice.

Men så kom belønningen fra de lyse og nesten helt klare aligotéen  Sextant.  Frisk grapefrukt og moden stenfrukt. Litt ville urter. Perfekt syrenivå til å matche frukten. Fin fylde og en deilig fruktig avslutning.  Hvis jeg skulle velge to ord: enkelt og perfekt. Gjerne til hvit fisk og sandefjordsmør. Men som sagt. Jeg tar den gjerne uten noe.

Alternativ

Et godt alternativ på Vinmonopolet er Fanny Sabres aligoté. Denne smakte jeg første gang i fjor på en hyggelig vinbar i Lyon, min første virkelige oppdagelse av druen. Spontangjæret, mer naturlig vin der også. Aligote Sextant (2 of 4)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*